Een nieuwe standaardspecificatie voor het verbinden van VR-headsets met pc's is aangekondigd door een consortium van de belangrijkste spelers in de branche, waardoor er minder kabels hoeven te worden aangesloten op een enkele USB-C-verbinding.

De specificatie is getiteld VirtualLink en wordt gevormd door een partnerschap van Nvidia, Valve, Oculus, AMD en Microsoft, en doelstellingen “om te voldoen aan de connectiviteitsvereisten van huidige en volgende VR-headsets (Virtual Reality)”.

VirtualLink kan gelijktijdig vier high-speed lanes leveren van HBR3 DisplayPort, een USB3.1 datakanaal en tot 27 watt aan vermogen. Deze specificaties moeten zorgen voor een goede mate van toekomstbestendigheid als het gaat om VR-releases op het circuit.

De nieuwe realiteit

De bestaande vereiste voor de meeste pc-gebaseerde VR-apparaten is om verbinding te maken via meerdere HDMI- en USB-kabels, waardoor het gebruik beperkt wordt tot machines met een variëteit (en beschikbaarheid) van poorten.

Door de gegevensoverdracht te beperken tot een enkele USB-C-kabel, kunnen headsets verbinding maken met kleinere apparaten met een vormfactor die mogelijk slechts één of twee van deze verbindingen hebben, zoals vaak het geval is met de nieuwste ultrabooks en 2-in-1 apparaten.

Uiteraard lost dit ook mobiliteitsproblemen op waar meerdere kabels verstrengeld raken en / of onbuigzaam bewegen - een beetje een struikelblok wanneer het doel is om volledig ondergedompeld te raken.

  • De beste VR-headset 2018: welke headset biedt de beste waar voor je geld?