Materiaalwetenschappers in Zweden ontwikkelen de technologie voor 3D-printers die overgebleven plantmateriaal kunnen veranderen in grote huizen.

Umeå University in het noorden van het land organiseert een project met een subdoel van het produceren van op cellulose gebaseerde materialen voor grootschalige 3D-printing. Dat kan van alles zijn, van deuren en openingen tot muren en uiteindelijk hele structuren.

Ondertussen kondigden materiaalwetenschappers van Chalmers University in het zuiden onlangs successen aan in het bedrukken met cellulose op een kleinere schaal. Hun experimenten combineerden cellulose met koolstofnanobuisjes om elektrisch geleidende materialen op basis van hout te maken, in plaats van op fossielen gebaseerde kunststoffen en metalen.

Versterking

"Het idee van het project is om een ​​technologie te ontwikkelen die kan worden gebruikt om de productie-industrie in de regio te versterken", zegt Marlene Johansson, directeur van Sliperiet, het centrum dat het onderzoek in Umeå zal coördineren. Sliperiet en zijn medewerkers hebben £ 1,34 miljoen van de EU ontvangen om een ​​regionaal cluster te creëren voor digitale productie en duurzaam bouwen.

"Het combineren van het gebruik van cellulose met de snelle technologische ontwikkeling van 3D-printen biedt grote milieuvoordelen," voegde Paul Gatenholm, hoogleraar biopolymeertechnologie aan Chalmers toe. "Cellulose is een onbeperkte hernieuwbare grondstof die volledig biologisch afbreekbaar is en vervaardigd is met grondstoffen uit hout, waardoor we in feite koolstof dioxide kunnen binden dat anders in de atmosfeer terecht zou komen."

  • Japanse startup wil op vraag sterrensterren leveren