Al je telefoon- en internetgegevens worden binnenkort een jaar lang bewaard door telecombedrijven, zoals besloten door nieuwe noodwetgeving die in het VK moet worden doorgegeven.

In april gooide het Europese Hof van Justitie bevoegdheden uit waarvoor communicatiebedrijven 12 maanden gegevens moeten bewaren. Maar dat wordt nu teruggedraaid in naam van de nationale veiligheid.

In een poging om de bezorgdheid van de NSA-angstigen te onderdrukken, zei premier David Cameron dat de nieuwe wet dit alleen maar teniet zou doen en niets meer.

Hij beloofde ook dat er verschillende instanties zullen worden ingesteld om toezicht te houden op het proces (aanvragen voor toegang tot de gegevens van iemand moeten worden afgetekend door de minister van Binnenlandse Zaken) en de privacy van mensen beschermen.

De nieuwe wetgeving bevat een ontbindende clausule voor 2016, dus het is een kortetermijninitiatief en een initiatief dat mogelijk nog zal veranderen na die datum. Maar onnodig te zeggen dat dit nieuws voor veel mensen verontrustend zal zijn.

  • Iets minder privacy is volgens de oprichter van internet een beetje meer beveiliging waard.