Toen de iPhone bijna tien jaar geleden voor het eerst werd gelanceerd, werden Apple en de goed vernieuwde Mac-computers duidelijk afgebakend als verschillende apparaten. De een was net begonnen aan zijn alomtegenwoordigheid, terwijl de ander al tientallen jaren op die weg was.

Maar misschien heeft zelfs onder je neus Apple's telefoon de vorm en functie van zijn computers in diezelfde negen jaar vrijwel volledig veranderd. Je zult verbaasd zijn om te zien hoeveel van wat er op je iPhone naar de Mac is gebracht.

Vandaag zou het onmogelijk zijn om je voor te stellen hoe de Mac eruit zou zien zonder de iPhone, dus hier is hoe de Mac en iPhone de afgelopen negen jaar de beste knoppen zijn geworden.

Dit verhaal begint met een winkel

Niet lang na release was de populariteit van de iPhone absoluut ontploft, het werd het volgende belangrijke apparaat van het ecosysteem van Apple voor miljoenen sinds de iPod. Nadat de App Store in 2008 op de iPhone werd gelanceerd, veranderde die sneeuwbal in een lawine.

Uiteraard besefte Apple het waanzinnige inkomstenpotentieel bij de oprichting ervan. Hoe dan ook, het duurde drie jaar voordat het bedrijf zijn software-verkoopstrategie op de Mac bracht begin 2011, midden in de levensduur van Mac OS X 10.6 Snow Leopard.

Hoewel de Mac App Store niet per se op dezelfde, meteorische manier uit de iPhone-versie is gepompt, inspireerde Apple dit duidelijk om te zien wat anders over de iPhone OS X zou kunnen verbeteren.

Het letterlijke en figuratieve Launchpad

In de zomer van 2011 lanceerde Apple OS X 10.7 Lion en daarmee de eerste golf van door iPhone geïnspireerde functies die echt zouden veranderen hoe het besturingssysteem eruit ziet en werkt in relatie tot de iPhone. Het meest opvallende daarvan was het Launchpad, een nieuw middel om toegang te krijgen tot al je geïnstalleerde apps.

Ofwel door op de functietoets te drukken op MacBooks die post-Lion zijn vrijgegeven of door vier vingers samen op het touchpad te knijpen, wordt een zeer bekende indeling van apps opgeroepen voor iedereen die een iPad in landschapsmodus heeft gebruikt. Van daaruit kunt u eenvoudig op een app klikken om het te starten en u kunt uw apps hier opnieuw indelen en mappen maken - net zoals u dat op iOS kunt doen.

Hoewel deze editor in het bijzonder de functie niet veel heeft gebruikt, omdat hij een purist is, is het gemakkelijk om te zien dat mensen de Apple-wereld binnenkomen via de iPhone met behulp van de functie zwaar. Dat verklaart waarschijnlijk waarom het over vijf jaar nergens is gegaan.

FaceTime combineert de iPhone en Mac voor altijd

Jaren voor OS X Lion communiceerden Mac-gebruikers met elkaar via tekst en video via een tool die bekend staat als iChat. Toen Apple de FaceTime-videochat op de iPhone en de iPad uitbracht, bracht Apple de functie natuurlijk naar de Mac, zodat alle drie apparaten samen videochatten..

FaceTime heeft iChat echter nog niet helemaal vervangen - pas in de zomer van 2012 werd OS X 10.8 Mountain Lion geruild voor een app die eenvoudigweg Messages heette. Gebruikers konden nu via instant messaging, video en zelfs met hun iPhone-houdende vrienden via iMessage chatten in één app.

Deze versie van OS X zag ook een hele reeks op iOS geïnspireerde wijzigingen en updates. Een Mac-versie van het Berichtencentrum van de iPhone verscheen met deze upgrade, net als versies van Herinneringen, Notes en Game Center - die allemaal op de iPhone zijn gestart en nu met die versies zijn gesynchroniseerd via je Apple ID.

Op dit punt was de Mac-interface-strategie van Apple duidelijk: geef de Mac dezelfde basisfuncties en -hulpmiddelen als de iPhone, maar op zo'n manier dat dit handig is voor Mac-gebruikers en waar mogelijk weer op hun smartphones. Maar dat ethos zou ook te zijner tijd evolueren.

Mavericks begint de gebruikersinterface te veranderen

Lange tijd was de Mac-interface zowel aanbeden als verafschuwd vanwege de skeuomorfische benadering van het ontwerp, d.w.z. iconen en ontwerpelementen die op hun echte tegenhangers lijken. De Agenda-app zag er bijvoorbeeld uit als een echte kalender op je Mac-scherm, compleet met stiksels en leertexturen.

Vooral deze editor was er altijd al dol op geweest, maar in 2013 OS X Mavericks besloot Apple dat het tijd was om de ontwerpidentiteit van de Mac-interface dichter bij die van zijn iOS-producten te brengen. De app Agenda is verloren gegaan en de app Notities verloor zijn papierachtige structuur - en dat is alleen voor beginners.

Apple's eigen iPhone-geboren Maps-app is zowel met deze versie als met iBooks naar de Mac overgestapt, met alle kenmerken van de synchronisatie en iOS-stijl (met uitgebreide Mac-functionaliteit) die gebruikers op dat moment gewend waren te zijn.

En vandaag zijn de twee onafscheidelijk

Releases na Mavericks, namelijk OS X 10.10 Yosemite van 2014, zagen deze ontwerpidentiteit tweaks veranderen in een volledige revisie samenvallend met een vergelijkbare verschuiving op iOS. De charmante, als verdeeldheidwekkende skeuomorphs waren niet meer, en Apple versterkte die visuele continuïteit met functionele continuïteit in een gelijknamige reeks gereedschappen.

Door continuïteit is de integratie van iPhone en Mac nog sterker geworden, waardoor gebruikers de oproepen van hun iPhone op hun Mac-apparaat kunnen beantwoorden, de iPhone gemakkelijker kunnen gebruiken als Wi-Fi-hotspot en content kunnen opnemen van iWork-apps van Apple op iOS en eindigen eraan werken in hun OS X-tegenhangers.

Deze release markeerde ook het samenvoegen van nog een andere iPhone-app met een OS X-versie in de iOS-app Foto's die de Mac's legendarische iPhoto-app vervangt en trouwde met de twee samen met een gedeelde fotobibliotheek via iCloud.

Tegen de tijd dat OS X 10.11 El Capitan net vorig jaar arriveerde in 2015, als je zowel een iPhone als een Mac bezat, werkte je tegelijkertijd in iOS en OS X zonder het zelfs maar te weten.

En vandaag, met een (ingekorte) terugkeer in naam naar macOS Sierra, heeft Apple eindelijk de laatste ontbrekende schakel tussen de iPhone en de Mac: Siri. Maar in de geest van alle op de iPhone geïnspireerde upgrades van de Mac, gedraagt ​​Siri zich op verschillende manieren op de Mac, maar niet op de iPhone.

Siri op Mac kan bijvoorbeeld uw systeembestanden ophalen op basis van natuurlijke zoekopdrachten - het kan dat niet doen op de iPhone. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om uw resultaten op te slaan in de Mac-versie van het Berichtencentrum voor later ophalen of klikken en de resultaten naar andere documenten slepen.

In vredesnaam kun je nu zelfs een stuk tekst of een foto op je iPhone kopiëren en op een Mac in de buurt plakken met de functie Universal Clipboard. Zie wat we bedoelen over het werken op twee besturingssystemen zonder het zelf te weten?

Sinds de iPhone in 2007 werd gelanceerd, heeft dit de ontwikkeling van de Mac op vrijwel alle manieren beïnvloed - tot het punt waarop het onmogelijk is om je voor te stellen hoe de Mac zou zijn als de iPhone nooit was uitgebracht.

Hoe anders zal de iPhone de Mac blijven inspireren? Dat is een vraag waar alleen Apple het antwoord op weet, maar als we iets zouden kunnen voorstellen: blaas dat Universele Klembord wijd open.

  • Bekijk de beste laptops van 2016

Dit artikel maakt deel uit van TechRadar's Mac-week. Dit jaar markeert niet alleen de tiende verjaardag van Apple's MacBook, maar de triomfantelijke terugkeer van macOS. TechRadar lijkt het dus te vieren met een week aan originele elementen die teruggaan naar het verleden van de Mac, de toekomst van de Mac voorspellen en de Mac verkennen zoals hij nu is.