Milieuonderzoekers breiden een programma uit dat gericht is op het documenteren van klimaatverandering door gebruik te maken van sociale media-apps zoals Instagram en Twitter.

Het project, dat zijn naam deelt met de hashtag #ISeeChange, werd in 2013 gelanceerd door milieujournalist Julia Kumari Drapkin. Nu breidt het echter de wereld uit met partnerschappen met Nasa en acht Amerikaanse radiostations.

Het concept, dat de Britse lezers zullen herkennen uit de Springwatch-serie van de BBC, is mensen te vragen die eigenaardigheden in de natuur opmerken om ze te filmen of te fotograferen. Klimaatonderzoekers kunnen die gegevens vervolgens gebruiken in hun analyse. Als je wilt helpen, hoef je alleen maar iets vreemds te taggen dat je in het dagelijks leven ziet dat gerelateerd kan zijn aan klimaatverandering met #ISeeChange.

Het idee is om mensen te laten beginnen aandacht te schenken aan de kleine hints die de natuur biedt in ons dagelijks leven, vertelde Drapkin aan Gizmodo. "Het zijn de kleine veranderingen - de details die we zien op onze regelmatige wandelingen, bij ons thuis, het praatje op het postkantoor of in de winkel op de hoek - die kunnen oplopen tot grote, grote verschillen."

De onderneming is slechts een van de vele lopende onderzoeksprojecten om gebruik te maken van de kracht van sociale media. Duitse geowetenschappers gebruiken YouTube om waterstandsveranderingen in Saoedische grotten bij te houden, en de tweets van Indonesische burgers zijn gebruikt om overstromingen in Jakarta te volgen.