Als er één ding duidelijk is uit de producten die dit jaar op CES worden getoond, is 2008 het jaar dat alles draadloos gaat.

Terwijl de meeste mensen thuis al draadloze technologieën gebruiken in de vorm van DECT-telefoons en Wi-Fi-netwerken, zullen draadloze verbindingen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we onze apparaten met elkaar verbinden.

Goede oude wifi

Hoewel draadloze netwerken een paar jaar geleden een beetje een luxe vormden, zal iedereen die zich vandaag aanmeldt voor breedband zeker een draadloze router krijgen. Hoewel de meeste van deze goedkope 802.11g-modellen zijn, worden gebruikers met draadloze vaardigheden wakker met de snelheids- en bereikvoordelen van 802.11n.

Hoewel de 802.11n nog niet is voltooid (en niet eerder zal zijn dan eind 2008), hebben de meeste hardwarefabrikanten besloten om gewoon de kogel door te bijten en een draft N-specificatie op te nemen in hun hardware. Nieuwe apparaten die deze maand op CES worden getoond, zoals Linksys DMA2200 media streamer en WNDR3300 RangeMax Wireless-N router van Netgear, maken gebruik van dual-band draadloze N, zowel op de 2,4 als op de 5 GHz frequenties om de bandbreedte te verdubbelen en zorgen voor probleemloze high definition videostreaming.

Draadloze USB en Bluetooth

De USB-standaard krijgt ook een draadloze make-over, wat ons, voorspelbaar genoeg, Wireless USB (WUSB) geeft. Het is gebaseerd op het Ultra WideBand (UWB) -platform, een standaard radiofrequentie-transmissienorm met kort bereik en hoge gegevensoverdracht. Wireless USB is ontworpen om dezelfde prestaties van USB2-apparaten (480 Mbps) te bieden op afstanden van minder dan 3 meter, met een afname tot 110 Mbps bij afstanden tot 10 meter.

Omdat WUSB op een frequentie tussen 3,1-10,6 GHz werkt, zou het niet moeten lijden aan interferentie van draadloze netwerk (Wi-Fi) apparaten. Bluetooth is oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in zogenaamde Personal Area Networks (PAN's), maar dankzij de lage overdrachtssnelheid van 3 Mbps is het niet meer dan een methode om headsets op mobiele telefoons aan te sluiten.

Bluetooth 3.0 is momenteel ook in ontwikkeling, het zal UWB ook gebruiken als het onderliggende protocol. In tegenstelling tot WUSB kan Bluetooth echter beveiliging gebruiken om apparaten te koppelen, wat in combinatie met de voorgestelde transmissieratio van 480 Mbps het een serieuze concurrent zou kunnen maken voor korteafstands-randapparatuurconnectiviteit.

Draadloze HD

WirelessHD (WiHD) en Wireless HDMI (WHDI) zijn in essentie twee manieren om hetzelfde te doen; verzenden van een High-Definition video- en audiosignaal van het ene apparaat naar het andere. WiHD heeft momenteel een doorvoer van 2-5 Gbps, maar zou tot 20 Gbps moeten opschalen. Vanwege het feit dat WiHD op een extreem hoge frequentie (60 GHz) werkt, is het een protocol met een zeer korte afstand.

In tegenstelling tot WiHD is draadloze HDMI geen specificatie en in feite gebruiken de huidige systemen het UWB-platform. Een probleem hierbij is dat de gegevensdoorvoer beperkt is tot 480 Mbps. Dit betekent dat systemen van bedrijven zoals Gefen gedwongen worden om compressiesystemen met verlies te gebruiken, wat onvermijdelijk van invloed zal zijn op de beeldkwaliteit. WiHD gebruikt daarentegen helemaal geen compressie.

Hoewel Philips vorig jaar op CES zijn eigen draadloze HDMI-zender heeft gedemonstreerd, heeft een echt retailproduct tot nu toe het daglicht niet kunnen zien. Belkin heeft er verstandig aan gedaan om UWB als drager te dumpen en gebruikt in plaats daarvan de Wireless HD Interface (WHDI). Het had een eenheid te zien op CES.

Hoe zit het met WiMAX?

Wereldwijde interoperabiliteit voor magnetrontoegang, of de iets meer pakkende WiMAX is een andere technologie die veel beloofd heeft, maar tot nu toe niet is gelukt, nou ja, eigenlijk helemaal niets. In ultraeenvoudige termen is het ontworpen als een langeafstands draadloos telefoonsysteem, dat op een point-to-point manier of op een cellulaire manier kan worden gebruikt, zoals mobiele telefoons. Het alom geprezen en door Intel ondersteunde protocol is de IEEE 802.16-standaard.

WiMAX zou in potentie een uitstekende manier zijn om breedband te leveren over de "last mile" (het deel van het telefoonsysteem tussen uw huis en de centrale). Tot nu toe, behalve enkele proefsystemen, heeft WiMAX echter geen echte impact gemaakt, hoewel de volgende iteratie van Intels Centrino de standaard zal ondersteunen. Met de codenaam Motevina zal het in het midden van het jaar debuut maken.

Wat is NFC dan?

Near-field communications (NFC) is iets waar je in 2008 nog veel meer van zult horen. Oystercard-gebruikers zijn al bekend met het concept van het passeren van een kaart vlakbij een lezer, om te betalen voor hun Londense Underground Journeys. Het systeem maakt gebruik van RFID (Radio Frequency Identification), hetzelfde systeem dat wordt gebruikt in de nieuwe Britse paspoorten.

Manchester City voetbalclub heeft ook een proef uitgevoerd met geselecteerde seizoenskaarthouders, die speciaal aangepaste mobiele telefoons van Nokia gebruikten om toegang te krijgen tot de tourniquets. Fabrikanten van mobiele telefoons, banken, creditcardmaatschappijen en mobiele serviceproviders zijn ook bezig met het ontwikkelen van NFC-systemen waarmee consumenten artikelen kunnen betalen door hun mobiele telefoon in de buurt van een lezer te plaatsen.

Microsoft heeft ons vorig jaar allemaal verrast met zijn Surface-demo, maar het is Sony die als eerste een NFC-systeem voor audio en video heeft geïmplementeerd, met zijn TransferJet-systeem. Op dit moment is dit echter beperkt tot Sony-producten, wat de bruikbaarheid eerder beperkt. Vrijwel al deze systemen werken volgens het principe van inductielussen, waarbij de lezer genoeg stroom genereert om de zender van het apparaat van stroom te voorzien, zodat het apparaat zelf geen stroombron nodig heeft.