Google lijkt zijn focus op gezondheidstechnologie te verdiepen met de overname van een startup die is gespecialiseerd in gezondheidsmonitoring-apps voor smartphones.

De in Seattle gevestigde startup Senosis is opgericht door Shwetak Patel, hoogleraar computerwetenschappen en elektrotechniek aan de universiteit van Washington. Het bedrijf maakt apps die de sensoren in uw telefoon gebruiken voor gezondheidsbewaking.

Een daarvan is BiliCam, een app die kan worden gebruikt om geelzucht bij pasgeborenen te detecteren. De ziekte is meestal bekend om het effect op de kleur van de huid van een baby, waardoor deze geel wordt.

Deze app maakt gebruik van een combinatie van de camera en flits van een smartphone om de hoeveelheid bilirubine (de gele verbinding die geelzucht veroorzaakt) in het bloed te meten door de golflengten van het door de huid geabsorbeerde licht te onderzoeken.

Een andere Senosis-app die de camera van de smartphone gebruikt, is HemaApp, dat de niveaus van hemoglobine (het eiwit dat verantwoordelijk is voor het dragen van zuurstof) in het bloed meet. Een nauwkeurige meting van de hemoglobinemeting kan helpen bij het identificeren van een breed scala aan gezondheidsaandoeningen, waaronder bloedarmoede, ondervoeding en hartziekten.

Nadenken over gezondheid

De camera is niet het enige deel van de smartphone dat Senosis gebruikt. Het heeft ook een app genaamd SpiroSmart die de microfoon van de telefoon gebruikt om de sterkte van de adem van een gebruiker te meten. Indien juist, kan deze app worden gebruikt voor het identificeren en volgen van aandoeningen zoals astma, cystische fibrose en hartaandoeningen.

De overname werd voor het eerst gemeld door GeekWire, verwijzend naar “bronnen die bekend zijn met de deal”. Noch Google noch Patel hebben op het moment van schrijven commentaar geleverd op de deal.

De acquisitie is de nieuwste stap in de overstap van Google naar de wereld van digitale gezondheidszorg. Het heeft al Google Fit, het fitnessvolgsysteem, en het moederbedrijf Alphabet heeft een paar verschillende inspanningen op het gebied van gezondheidstechnologie, waaronder de gezondheidsafdeling Verily en Calico, een onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf dat zich toelegt op het bestuderen van hoe biologie de levensduur beïnvloedt..

Daarnaast omvat het project voor kunstmatige intelligentie, DeepMind, de DeepMind Health-vestiging, die een app voor medische waarschuwingen heeft gemaakt, Streams voor de British National Health Service..

  • Wilt u meer weten over de manieren waarop technologie de gezondheidszorg overneemt? Uitchecken: Zal technologie artsen overbodig maken?

Via het volgende web