Als een TechRadar-lezer bent u slimmer dan de meeste als het gaat om de persoonlijke gegevens die u deelt. Je hebt je Facebook-instellingen herzien van de standaardinstelling 'deel alles aan alle mensen overal' en je wacht even tot je de knop 'Deze app weet informatie over je meting aan de binnenkant van de benen' aanraakt.

Maar dit is, vrees ik, slechts het topje van de ijsberg.

De tekens zijn al behoorlijk onheilspellend en je hoeft niet ver te graven voordat je iemand met expertise raakt die al schreeuwt over de gevaren van een nieuw datatijdperk.

Een paar weken geleden sprak Raj Samani, CTO voor McAfee EMEA, op een Vision for the Web in 2050, samen georganiseerd voorafgaand aan IP EXPO Europe. Hij vertelde de verzamelde journalisten en industriefiguren dat hij 'bang' was voor sommige manieren waarop de gegevens van mensen werden verkwanseld.

"Het verontrustende is de bereidheid van consumenten om gegevens voor bijna niets over te dragen," zei hij.

"12 maanden geleden in Westfield, gaf een banketbakker gratis chocolade weg en er was een rij mensen zoals lemmingen die in de rij stonden om hun gegevens voor een paasei over te geven.

"Ze wilden de demografie van de persoon, hun contactgegevens en allerlei andere details.

"Dus ik zie de waargenomen waarde van gegevens in zo'n alarmerend tempo afnemen - we waarderen onze persoonlijke gegevens zo weinig en toch betalen de grote bedrijven meer voor die exacte gegevens."

Met andere woorden, honderdduizenden van ons, of het nu op Facebook is of zich aanmeldt voor de service van een app (of gratis paasei van chocolade), zijn zich er niet van bewust hoeveel deze gegevens waard zijn voor bedrijven - en misschien nog belangrijker, hoe die gegevens in iemand zijn andermans handen kunnen problematisch zijn.

  • Laat uw persoonlijke gegevens niet worden gestolen - bekijk de beste gratis antivirussoftware

De potentiële waarde van gegevens voor verzekeraars is de meest voor de hand liggende manier om aan te geven hoe het delen van gegevens negatieve gevolgen kan hebben voor de consument. Het kan openlijk zijn, zoals autoverzekeringsmaatschappijen die black box-recorders voor uw auto uitdelen. Of het kan meer verborgen (en op dit moment futuristisch) zijn, zoals een zorgverzekeraar die uw premie verhoogt, omdat uit uw gegevens over uw fitnessband blijkt dat u het grootste deel van uw vrije tijd op de bank doorbrengt. Maar hoe dan ook, het maakt wel uit.

Uitzoeken hoeveel uw gegevens waard zijn en wat u goed vindt in het publieke domein, is steeds meer iets waar u zich bewust van moet zijn. Eén ding is zeker: bedrijven investeren nu al zwaar in de datamarkt en het zou in 2020 een biljoen dollar waard kunnen zijn.

Toen YouTube in 2006 door Google werd overgenomen, waardeerde het elke gebruiker voor ongeveer $ 20 dollar. Toen Instagram in 2012 werd opgepikt, werden de gebruikers gewaardeerd op $ 30 en toen Whatsapp door Facebook werd gekocht, waardeerde het ons allemaal rond de $ 42.

Iets dat we weggeven, wordt opgepikt door bedrijven die het kunnen verpakken en verkopen. Dus wat zijn uw gegevens echt waard? Is privacy echt niet meer waard dan een chocolade-paasei? Klinkt de hypothetische $ 42 dollar een beetje te goedkoop? Misschien is privacy van onschatbare waarde, en het wordt tijd dat we het op die manier behandelen.

  • Is ons recht op privacy vergeten??