De 4K-revolutie staat op het punt persoonlijk te worden. De belangrijkste telefoons die op Mobile World Congress zijn aangekondigd, geven een stille opsomming van Ultra HD-video-opnames als onderdeel van hun steeds groter wordende arsenaal aan functies.

Deze bepaling zal niet alleen de manier veranderen waarop 4K in huis kan worden bekeken (als gebruikers willen zien hoe scherp hun beeldmateriaal is, moeten ze het in een extern scherm weergeven), maar laten ze zien dat mobiele apparaten een belangrijk onderdeel zijn van de 4K-inhoudspuzzel.

Het simpele feit is dat Samsung's Galaxy S5 klaar staat om het meest populaire 4K-acquisitie-apparaat ter wereld te worden.

Smartphones bevatten de 4Key ...

"Het simpele feit is dat de Samsung Galaxy S5 klaar staat om het populairste 4K-opnameapparaat op aarde te worden."

Als aanvulling op zijn 16MP-camera fotografeert de Galaxy S5 video van 3840 x 2160 met 30 fps, met gebruik van h.265.

De binnenkomende Sony Xperia Z2 biedt ook vergelijkbare 4K-video-opnamen. Tijdens demonstraties in Barcelona, ​​waarbij een Z2 rechtstreeks in een Sony 4K-tv speelde, toonde het merk aan dat TV-ingenieurs een bijdrage hadden geleverd aan de R & D bij het verbeteren van de 4K Triluminos-kleurgetrouwheid van de Xperia.

Voor MWC kwam LG ook in actie met de G Pro 2, een andere smartphone om 4K aan te bieden.

4K-videoweergave wordt al geruime tijd door Qualcomm als processor gebruikt en lijkt standaard een standaardfunctie te worden op geavanceerde telefoons - en ik denk dat dit een vooruitgang kan zijn die het spel verandert.

Typisch gebruik zal thuis gebrouwen 4K draadloos naar compatibele schermen sturen met behulp van Miracast, of over draden met behulp van de nieuw aangekondigde MHL 3.0-standaard.

De Samsung Galaxy Note 3 kan al opnames maken in 3840x2160 Ultra HD

4Kompression

Hoewel niet meteen duidelijk, is de komst van MHL 3.0 een andere essentiële evolutie van het aangesloten 4K-ecosysteem. Tot nu toe waren vroege 4K-fotografen, zoals de Samsung Galaxy Note 3, niet in staat om hun UHD-beeldmateriaal direct weer te geven omdat de beperkingen van MHL 2.0.

Deze nieuwste versie biedt een eenvoudige rechtstreekse tv-aansluiting die vet genoeg is voor 2160p30.

Intrigerend, ondersteunt MHL 3.0 ook HDCP 2.2 welke zou kunnen impliceren dat een voor auteursrecht beveiligde 4K-compatibele smartphone ook een kanaal zou kunnen worden voor 4K-streamingdiensten, en niet alleen voor 4K-camcoding.

Zit de mobiele telefoon nu op een traject dat hem een ​​rivaal zal maken voor de settopbox van de toekomst? Kan de smartphone de Blu-ray-speler doden??

In een verwante ontwikkeling maakte ZTE ook gebruik van MWC om een ​​4K-compatibele tv-box te laten pronken.

De ZXV10 B803 maakt gebruik van nieuw Broadcom-silicium dat 2160p60-inhoud kan decoderen met behulp van HEVC h.265.

Inderdaad, iets vergelijkbaars werd door Netflix gebruikt om de ontluikende 4K-streamingdienst aan mij te demonstreren op CES 2014. Tot nu toe zijn STB-decoderingsoplossingen vergrendeld op 2160p30.

Deze Spaanse camee signaleert dat meer wijdverspreide set-top boxproductie een realiteit wordt - wat op zijn beurt uiteindelijk de deuren zal openen naar een Sky 4K tv-service, maar ik dwaal af.

4K-vastlegging wordt heel gebruikelijk in de wereld van de camera

4Kameras

"Cinematografen kunnen dingen doen met een 4K-opname die eenvoudigweg niet mogelijk is op andere apparatuur"

Natuurlijk stopt de 4K-opnamegolf niet bij mobiele telefoons. De besmetting verspreidt zich ook naar camera's. De nieuwe Panasonic GH4 kan ook 4K opnemen op 2160p30.

Beeldmateriaal kan op elk 4K-scherm worden weergegeven met behulp van de miniHDMI-uitgang of gedistribueerd op een SD-kaart.

Niet dat alle 4K-camera's gelijk worden gemaakt. Er is tenslotte veel meer aan UHD dan alleen pixeldichtheid. Een van de meer bijzondere eigenschappen van de nieuwe golf van 4K-camera's is hun verbazingwekkende gevoeligheid.

Cinematografen kunnen dingen doen met een 4K-opname die met minder apparatuur gewoon niet mogelijk is. Eén scène in de Tom Cruise sci-fi uitje Oblivion, die op een Sony F65 is gemaakt, heeft onze held verlicht door een enkel kaarslicht; er werd hier niets aan gedaan, er stond maar één kaars op de set. Toch is het schaduwdetail blisteringly scherp.

Peter Suschitzky, die met M. Night Shyamalan's After Earth uitzag, was vol ontzag over wat er zou kunnen worden bereikt als 4K in dichte jungle wordt geschoten.

"Ik was vol verwondering over de manier waarop de camera het beeld vastlegt," zei hij enthousiast. "Het is zo gedetailleerd en mooi." Het is waarschijnlijk eerlijk om te zeggen dat je niet hetzelfde resultaat zult krijgen met een Galaxy S5.

Maar de Samsung Galaxy S6 is misschien een ander verhaal ...

Steve May op 4K

  • Waarom 2014 het jaar van 4K-content wordt
  • Wil je 4K-content? Kijk niet naar de PS4 of Xbox One
  • Kan 4K de worstelende tv-industrie redden??