Ga naar boven om uw Oxford-woordenboeken Woord van het jaar te bekijken.

Dat klopt: het is letterlijk geen woord. De mensen bij ODW hebben een pictogram gekozen - wat we meestal een emoji noemen - als het woord van 2015. Je hebt dit gezicht waarschijnlijk in je sms'jes en chats gezien, maar je wist waarschijnlijk niet de naam ervan, Face with Tears van vreugde emoji. Je kunt het ook kennen als de lachende emoji, lachwekkende huilende emoji, emoji van lachende tranen, of simpelweg de emoji van LOL.

Hoewel rond sinds de late jaren 90, hebben emoji's (en het woord 'emoji') dit jaar alleen al een ongelooflijke toename in populariteit gezien.

Samen met SwiftKey ontdekte Oxford University Press dat Face with Tears of Joy de populairste emoji was die wereldwijd wordt gebruikt in 2015. Twintig procent van alle emoji's die dit jaar in Groot-Brittannië werden verzonden, waren FWTOJ, tegen 4% vorig jaar, en het Amerikaanse gebruik van het pictogram sprong van 9% naar 17%.

Je kunt niet echt discussiëren over de effectiviteit van emoji's bij het overbrengen van emoties, noch over de universaliteit van beelden over woorden. Dat gezegd hebbende, lijkt het een beetje een kwestie van relevantie om een ​​emoji te selecteren als jouw woord van het jaar, maar misschien zijn dat alleen wij.

De shortlist met Word van het jaar 2015 bevatte ad blocker, Brexit ("een term voor het potentiële of hypothetische vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, van 'British' + 'exit'"), Dark Web, op fleek, lumbersexual, vluchteling, delen economie en zij. Oxford gaf een overzicht van waarom deze woorden de shortlist maakten.

  • Gebruik emoji meer dan woorden? Dit toetsenbord is voor jou