Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat u uw Home-versie van Netflix meeneemt wanneer u in de EU reist.

Het Europees Parlement heeft zijn eerste stappen gezet om ons toegang te verlenen tot ons lokale Netflix-abonnement in elk van de 28 lidstaten, die het voorstel hebben goedgekeurd. Als deze plannen doorgaan, hoopt de Europese Commissie dat ze in 2017 van kracht worden.

Evenals Netflix zou het voorstel (dat de ministers op 26 mei zullen beslissen) ook betrekking hebben op abonnementen voor diensten zoals Sky en Canal+.

De beweging weerspiegelt de plannen van de EC om gebruikers toegang te geven tot hun binnenlandse mobiele telefoontarieven tijdens hun verblijf in het buitenland, en is in overeenstemming met de wens van de EU om de ledenmarkten beter op elkaar af te stemmen naar een meer homogene interne markt.

Gesloten markten

De verhuizing zou betekenen dat de EU in feite een interne markt voor inhoudsvergunningen zou worden.

Momenteel zijn er grote verschillen in inhoud tussen de lidstaten. De massaal populaire serie van Spanje, Locked Up, is in licentie gegeven voor uitzending door Channel 4 in het Verenigd Koninkrijk. Maar onder deze nieuwe voorstellen zou iedereen die de show wil bekijken, eenvoudigweg kunnen inloggen op een Spaanse streamingdienst.

Deze stap zou bijgevolg de vergoeding onderbreken die Channel 4 heeft betaald voor het recht om de show uit te zenden.

Historisch gezien moesten mensen VPN's gebruiken om toegang te krijgen tot buitenlandse content, maar dit jaar heeft Netflix aangekondigd dat het de praktijk wil verslaan, wat de overeenkomst met rechthebbenden over uitzendrechten in een bepaald gebied ondermijnt.

Producenten en filmstudio's zijn momenteel op hun hoede voor de wijzigingen waarvan zij denken dat ze het bedrag dat zij kunnen aanrekenen voor het recht om hun shows uit te zenden, kunnen verminderen. Een omroep zoals Channel 4 betaalt mogelijk niet zo veel voor het recht om een ​​show uit te zenden als deze weet dat een gebruiker deze gewoon vanuit het buitenland kan streamen.

Recente bewegingen van Sky om uitzendrechten op pan-Europese basis te licentiëren suggereren echter dat dit de richting is waarin de markt zich beweegt.

  • Lees nu onze lijst met de beste shows op Netflix.