Weet je nog een paar maanden geleden toen bleek dat Microsoft DNA wilde gebruiken voor opslagdoeleinden? Wel, blijkbaar vordert het werk aan dat front goed, en Redmond heeft aangekondigd dat het een belangrijke mijlpaal heeft bereikt.

Microsoft heeft samen met de universiteit van Washington aangetoond dat het erin is geslaagd 200 MB gegevens over DNA op te slaan - en dat is een nieuw record.

En wat waren die gegevens? Microsoft letterlijk opgeslagen, nou ja, een record - of liever een HD-muziekvideo van OK GO - en een hoop literatuur, de top 100 boeken van Project Gutenberg om precies te zijn, allemaal op DNA.

Toen ze op DNA werden gecodeerd, kostten die gegevens heel weinig ruimte - een klein stukje in een reageerbuisje dat "veel kleiner was dan de punt van een potlood", aldus Douglas Carmean, de man van Microsoft die het project leidde. Geen bijzonder wetenschappelijke meting, maar je krijgt het algemene idee ...

Suikerklontjes

Dit is het cruciale deel met DNA-opslag, met enorme ruimtebesparingen beloofd, en Redmond praat over de massa's informatie die is opgeslagen in een enorm datacenter en kan effectief worden samengeperst tot de grootte van slechts een paar suikerklontjes.

Daarom zijn mensen zo enthousiast over het werk op dit gebied, vooral gezien de enorm groeiende hoeveelheid gegevens die tegenwoordig wordt gegenereerd en het feit dat traditionele opslagmedia (optisch en magnetisch) binnenkort niet genoeg zullen zijn om bij te blijven. Maar een enkele gram DNA kan bijna een biljoen gigabytes aan gegevens opslaan.

De onderzoekers waarschuwen echter dat er nog een lange weg te gaan is om DNA-opslag een commerciële realiteit te maken. Dat gezegd hebbende, denkt het team van computerofficieren en moleculair biologen dat ze snel belangrijke vorderingen zullen maken, met Carmean die waarneemt: "Het is een van die serendipitaire partnerschappen waar een sterk begrip van processoren en berekening, getrouwd met moleculaire biologie-experts, het potentieel heeft van het produceren van grote doorbraken. "

DNA-opslag gaat niet alleen over ruimtebesparing, maar ook over duurzaamheid, waarbij de levensduur van het medium de huidige opslagtechnologieën enorm overtreft.

  • De kloof in de gegevenscapaciteit: waarom de wereld bijna geen opslag meer heeft