De nieuwste studie van YouGov Smartphone Mobile Internet Experience toont aan dat Nokia marktaandeel blijft verliezen aan nieuwere merken zoals Apple en HTC.

De Finse mobiele gigant slaagt er niet in om te concurreren, met het aantal smartphonebezitters dat van plan is om voor een Nokia te kiezen omdat hun volgende mobiele telefoon de afgelopen zes maanden aanzienlijk is afgenomen.

Nokia versus Apple

"Slechts een derde (34 procent) van de respondenten zal een volgende keer overwegen om een ​​Nokia te krijgen, een daling van 12 procent sinds december 2009 en het aantal mensen dat verwachten een nieuwe Nokia aan te schaffen, is ook gedaald", zegt de smartphone-studie van YouGov.

"Slechts 10 procent van de respondenten verwacht dat hun volgende handsetaankoop Nokia zal zijn, vergeleken met een vijfde in december 2009. Dit is in tegenstelling tot 41 procent van de smartphonebezitters die verwachten de volgende keer een Apple-toestel te krijgen."

De laatste cijfers zijn afkomstig uit het derde van de vier marktonderzoeksonderzoeken op kwartaalbasis van YouGov, waarbij de organisatie tussen 4 en 7 juni 2010 2.121 smartphonegebruikers heeft geïnterviewd namens een aantal klanten, waaronder grote mobiele netwerkexploitanten in het Verenigd Koninkrijk.

Nokia mist smartphone-boot

Redenen gegeven door deelnemers aan het onderzoek naar de verschuiving van Nokia als gewenste smartphone, inclusief het willen veranderen van merk, een gebrek aan beschikbare apps en waargenomen slechte kwaliteit van het besturingssysteem.

Veel minder mensen zullen Nokia nu ook aanbevelen als merk aan vrienden of collega's.

Uit de enquête van YouGov blijkt dat de door Nokia aanbevolen score in zes maanden met 15 procent is gedaald tot slechts 12 procent, vergeleken met de aanbevelingsscore van Apple van 70 procent voor het merk iPhone..

Russell Feldman, Research Manager in het technologie- en telecomteam van YouGov, zegt over de resultaten van de nieuwste studie: "Waar Nokia ooit de markt leidde, is het drastisch ten val gekomen. De OVI-winkel wordt nog steeds aanzienlijk beter gepresteerd door zowel de Apps-winkel van Apple als Android Marketplace.

"De resultaten van onze data laten consequent zien dat de marktleider hard op weg is om ook op de smartphonemarkt te draaien en dat er binnenkort nieuwe producten, software en apps nodig zijn als Nokia zijn rivalen bijhoudt."