Er kunnen robots komen om onze banen te stelen, maar er zijn echt heel veel banen waar ze welkom zijn - zoals het inspecteren en schoonmaken van onderwaterinfrastructuur. Natuurlijk hoeven ze nooit naar de lucht te komen en willen ze ook geen salaris.

Een samenwerking tussen Noorse bedrijven Kongsberg Maritime en Statoil, evenals de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, deze glibberende palingachtige constructies zijn ontworpen om omvangrijke schepen en apparatuur te vervangen.

Niet alleen zal de diepzeeslang de kosten verlagen en de efficiëntie verbeteren, hij kan ook terechtkomen in krappe plekken die andere robots (of mensen) niet kunnen bereiken. Het is de bedoeling dat deze bots daadwerkelijk op de zeebodem leven totdat ze nodig zijn.

De robots die je hierboven in de video ziet zijn eigenlijk het resultaat van 10 jaar ontwikkeling door onderzoekers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (of NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, om het zijn eigennaam te geven).

Onder de zee

Visuele inspectie, reiniging en afstelling van kleppen en smoorspoelen worden genoemd als de primaire taken die deze zwemrobots moeten uitvoeren. De organisaties achter de uitvinding hebben net meer geld toegezegd om ze van lab-curiositeiten te veranderen in echte commerciële producten.

"Het is een nieuwe tool waarmee operators grootschalige kostenbesparingen kunnen realiseren door nieuwe manieren te introduceren om routinetaken uit te voeren en ongeplande shutdowns te voorkomen door direct te reageren wanneer dat nodig is", zegt Bjørn Jalving van Kongsberg Maritime..

De robots kunnen met of zonder stuwraketten worden gebruikt, maar de wetenschappers die ze hebben ontwikkeld, hebben niet te veel onthuld over het ontwerp van de hardware. Ze lijken te worden gevoed via een kabelbevestiging, wat hun bereik zou kunnen beperken.

Als je in de toekomst toevallig een duikexpeditie tegenkomt, probeer dan niet in paniek te raken - het is waarschijnlijk alleen maar om een ​​gebroken pijp te repareren.

  • In een noodgeval vertrouwen mensen te veel op robots