Als je een sci-fi-schrijver van weleer zou vragen hoe de toekomst er zou uitzien, zouden vliegende auto's ongetwijfeld behoorlijk hoog scoren in de lijst van must-have-accessoires. Nu lijkt het erop dat de fantasie eindelijk binnen handbereik komt om realiteit te worden.

Vliegwagenbedrijf Aeromobil heeft zijn eerste legale vliegende auto op de weg aangekondigd. Op het luxeproductevenement Top Marques in Monaco onthulde het bedrijf zijn vierde generatie vliegende auto, de eerste die commercieel verkrijgbaar zal zijn.

Volgens TechCrunch zullen vooruitbestellingen binnenkort worden geopend, waarbij de levering van het voertuig in 2020 wordt verwacht. Je zult behoorlijk diepe zakken nodig hebben om een ​​van de gelukkigen te zijn die slechts de eerste gelimiteerde vlucht krijgen - de prijs begint bij $ 1,3 miljoen (ongeveer £ 1 miljoen VK, $ 1,7 miljoen AU) - en je moet zowel een rijbewijs als een pilootlicentie hebben / laten vliegen.

Er is echter een plan om in de toekomst een volledig geautomatiseerde versie te maken, die de druk van al die vlieglessen zou wegnemen.

Naar de lucht

Het Aeromobil-voertuig is niet de eerste commercieel verkrijgbare vliegende auto die op de markt komt. Het werd gewoon naar de paal gebracht door de PAL-V, die volgens een relatief bescheiden £ 425.000 binnenkomt.

De PAL-V is in feite een auto / helikopter, terwijl de Aeromobil zich van een auto omzet in een vliegtuig. Het proces duurt ongeveer drie minuten, en eenmaal geconverteerd, kan het voertuig vliegen met snelheden van ongeveer 224 mph, en kan hij 446 mijl vliegen op 75% van zijn maximale snelheid.

De motor die de propeller aandrijft, zit achter de bestuurdersstoel en als hij op de grond staat, fungeert hij als een generator voor twee elektromotoren die de voorwielen van stroom voorzien. Wat technisch gezien een hybride maakt.

Als je een idee wilt hebben hoe het eruit zal zien in actie, bekijk dan de promovideo van het vorige model, de Aeromobil 3.0 hieronder.

  • Jaguar F-Pace combineert precisie-engineering met een indrukwekkend beeld