Hoofdafbeelding: Furrion's exoskelet van de Prothese is 15ft lang, weegt 8000 lbs en kan lopen bij 20 mph. Krediet: Furrion

Stel je voor dat je je lichaam zou kunnen upgraden zoals je een pc kunt upgraden. Zou je meer geheugen toevoegen? Een snellere processor? Meer uithoudingsvermogen of pure kracht?

We hakken mensen nog niet helemaal zoals ze doen in Deus Ex, maar een combinatie van AI, implantaten en protheses zou ons in staat kunnen stellen om zowel hersenen als lichamen te verbeteren, en van mentale stimulatie tot metaalmachines, is technologie al in staat om verloren te herstellen functioneren en mensen sterker maken dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden.

  • Heb jij een briljant idee voor de volgende geweldige technische innovatie? Doe mee aan onze Tech Innovation for the Future-wedstrijd en win tot wel £ 10.000!

Alles in de geest

Enkele van de meest opwindende ontwikkelingen draaien om beter gebruik maken van wat we al hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben geëxperimenteerd met het idee elektrische hersenstimulatie te gebruiken om het geheugen te herstellen en de resultaten zijn opwindend: precieze elektrische stimulatie van de linkerkant van de hersenen kan de leer- en geheugenprestaties met maximaal 15% verbeteren. De studie maakt deel uit van een breder programma met de naam Restoring Active Memory, dat wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie en is gericht op het vinden van technologische manieren om het geheugenverlies van veteranen aan te pakken.

Het idee achter elektrische stimulatie is eenvoudig: onze hersenen draaien op elektriciteit, dus elektriciteit kan mogelijk worden gebruikt om onze hersenen te controleren zonder dat er chemicaliën nodig zijn die bijwerkingen kunnen hebben, maar de wetenschap is nog steeds in opkomst. Een interessant gebied van onderzoek is transcraniële gelijkstroomstimulatie, of kortweg tDCS. Sommige onderzoeken suggereren dat tDCS ons misschien alerter maakt en reactietijden verbetert: nogmaals, iets dat van groot belang is voor het leger, omdat uit testen is gebleken dat het mensen tweemaal zo snel maakt bij het signaleren van bedreigingen zoals sluipschutters.

Maar de applicaties zijn veel breder. Zoals Scientific American rapporteert, “sommige studies suggereren dat hersenstimulatie mensen met neuropathische pijn, evenals depressie, schizofrenie en een reeks andere psychiatrische aandoeningen kan helpen.”. Er zijn echter ook negatieven: slechts een klein verschil in waar elektroden worden geplaatst, kan een enorm effect hebben.

Hoog vliegers

Zin om een ​​vliegtuig te vliegen met alleen je verstand? Jack Stewart heeft. De Wired-verslaggever was de eerste burger die King Air, een door de geest gecontroleerd vliegtuig, bestuurde. Zoals hij opmerkt, is het een technologie met een hoog risico en een laag rendement, omdat de piloten van de toekomst dit soort technologie niet zullen gebruiken - “de vliegtuigen van morgen zullen zichzelf vliegen” - maar het is een geweldige demonstratie van de kracht van mens-computer interfaces.

De Modular Prosthetic Limb werd ontwikkeld voor DARPA door het John's Hopkins University Applied Physics Laboratory. Krediet: DARPA

(Afbeelding: © Darpa)

Het US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), dat een cruciale rol speelde in het brengen van ons internet, brengt dergelijke technologie en kunstmatige intelligentie naar kunstmatige ledematen. Het programma Revolutionerende Prothetiek zou dat kunnen “de revalidatie van oorlogsstrijders verbeteren, de functie en onafhankelijkheid van personen met amputatie of verlamming herstellen en gewonde krijgers het vooruitzicht bieden op een eventuele terugkeer van hun taak”.

Handen omhoog

De bebionische hand van Ottobock wordt beweerd de meest levensechte bionische hand ter wereld te zijn. Krediet: Ottobock

(Afbeelding: © Ottobock)

Ondertussen heeft Ottobock in het Verenigd Koninkrijk een kunstmatige hand ontwikkeld die je kunt gebruiken om onbeleefde gebaren te maken. Het heeft ook veel verstandigere toepassingen: boordevol krachtige microprocessors die continu elke vinger controleren, het kan zien of een vastgehouden object begint te slippen en zijn grip dienovereenkomstig aan te passen. Er wordt beweerd dat het de meest levensechte bionische hand ter wereld is.

Aan de universiteit van Newcastle hebben biomedische ingenieurs de 'hand die ziet' gecreëerd. Het ziet eruit als een bionische hand met een bionisch oog erop - en dat is ongeveer wat het is. De hand heeft een camera die uitzoekt wat de hand kan 'zien' en activeert vervolgens een geschikte beweging. Als hij bijvoorbeeld een stok ziet, weet hij deze anders vast te houden dan dat hij een wijnglas zou bevatten.

De 'hand die ziet' kan geschikte bewegingen uitvoeren op basis van feedback van de ingebouwde camera. Krediet: universiteit van Newcastle

(Afbeelding: © Ottobock)

Het klinkt eenvoudig, maar het is allesbehalve: die analyse is het product van een geavanceerd neuraal netwerk. Als hoofdauteur Ghazal Ghazaei legt uit: “Het mooie van dit systeem is dat het veel flexibeler is en dat de hand nieuwe objecten kan oppakken - wat cruciaal is, omdat mensen moeiteloos een verscheidenheid aan objecten oppikken die ze nog nooit eerder hebben gezien.” De hand die ziet, ondergaat momenteel proeven met echte patiënten.

Bionische lichamen bouwen

De 'hand die ziet' is onderdeel van een langlopend project om een ​​hand te ontwikkelen die niet alleen ziet, maar ook druk- en temperatuursignalen kan uitzenden. Newcastle University is de leider, maar het project omvat ook experts van de universiteiten van Leeds, Essex, Keele, Southampton en University College London. De hand doet denken aan de kunstmatige hand van Luke Skywalker - hun vergelijking, niet die van ons - en zou zich rond de zenuwuiteinden in de arm van de ontvanger wikkelen. Soortgelijke onderzoek is ook in de VS aan de gang.

Een andere manier waarop technologie in ons lichaam kan worden gebruikt, bevindt zich buiten hen, in de vorm van exoskeletten. Ford test momenteel één dergelijk apparaat, het EksoVest, dat mensen meer hefvermogen biedt en het risico op letsel op de werkplek vermindert. Ondertussen maakt Hyundai medische exoskeletten waarmee mensen met mobiliteitsproblemen kunnen lopen. De H-MEX stelt paraplegici in staat om te gaan zitten, staan, bewegen en zelfs trappen op en af ​​te lopen.

Hyundai's H-MEX exoskelet stelt paraplegici in staat om te zitten, staan, bewegen en zelfs de trap op en af ​​te lopen. Krediet: Hyundai

(Afbeelding: © Hyundai)

Het is een van de vele exoskeletten die Hyundai heeft gemaakt. HUMA kan oplopen tot 12kmh, iets waar Hyundai aantekeningen voor heeft “militaire / industriële doeleinden” terwijl de H-WEX een exoskelet is ontworpen voor vergelijkbare toepassingen als de EksoVests die door Ford worden getest.

Industriële exoskeletten stellen mensen in staat meer op te tillen, verder te reizen en in het geval van HERMES de exoskelet-gestuurde robot, slaan dingen harder dan ooit tevoren. Misschien geven ze ons zelfs nieuwe sporten: het exoskelet van Prothese, gecreëerd door Furrion, is 15ft lang, weegt 8000 lbs, kan draaien op 20 mph en is ontworpen voor 'mech racing'.

Hyundai's onderzoek toont een verschuiving aan die zich voordoet: terwijl het merendeel van het onderzoek naar protheses en andere hightech-assistentie terecht gericht is op het herstellen van functie bij mensen, richt de aandacht zich ook op het geven van macht aan mensen die ze voorheen niet hadden. In beide gebieden zijn de mogelijkheden intrigerend en opwindend.

TechRadar's Volgende serie wordt u aangeboden in samenwerking met Honor

  • Denk je dat je het beste innovatie-idee hebt? Dan zou je £ 10.000 kunnen winnen!