Niet-geïdentificeerde hackers hebben blijkbaar de grondcomputersystemen van de Chopin International Airport in Warschau, Polen, zondag aangevallen.

Volgens een rapport van Reuters duurde het tot vijf uur om te repareren en zorgde ervoor dat 10 vluchten van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT werden geannuleerd met nog veel meer vertragingen. Ongeveer 1.400 passagiers werden getroffen door de aanval.

Een woordvoerder van de luchthaven bevestigde dat de veiligheid van loopvluchten niet in het gedrang kwam en dat er geen aanwijzingen waren dat andere luchthavens elders in Polen of Europa waren getroffen.

Ze herhaalden ook dat aanvallers geen toegang hebben gehad tot opgeslagen gegevens en deze niet hebben gewijzigd, voordat ze toevoegen: "we gebruiken ultramoderne computersystemen, dus dit kan mogelijk een bedreiging vormen voor anderen in de industrie".

Nog steeds privé

Het doelsysteem werd gebruikt om vluchtplannen uit te geven en bevatte kennelijk geen vertrouwelijke informatie.

De luchtvaartindustrie is in de beveiligingsfase in de vuurlinie gebakken slechts enkele weken nadat Chris Roberts beweerde dat hij de controle over een vliegtuig had gehackt en in beslag had genomen, wat zijn verwijdering uit een United-vlucht in april tot gevolg had.

Luchthavens zelf zijn vol met potentiële doelen zelf - van incheckkiosken tot toegangspunten met gratis Wi-Fi.