Smartphones en tablets met sportieve 4K-schermen zullen in 2015 bij ons zijn, en Qualcomm denkt dat er veel 4K-content voor u is om te consumeren - omdat u het gaat maken.

Tijdens een speciaal evenement in Londen legde Qualcomm Europe-voorzitter Enrico Salvatori uit dat de wereld al klaar is voor 4K.

"De grootste generator van 4K-content kan al in uw broekzak zitten. Mobiele apparaten zullen het toegangspunt voor 4K-content op de markt zijn."

Er zijn al een aantal apparaten in staat om 4K-video op te nemen, van de Samsung Galaxy Note 3 die eind 2013 aankwam, tot de meer recente Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2.

In feite is de minimale vereiste voor een smartphonecamera om 4K-inhoud op te nemen 8 MP - een sensor die we op de meeste midrange-apparaten zien en die langzaam zelfs in het budget van de markt infiltreert.

Hoewel deze mid- en low-end telefoons nog geen 4K-video-opname bieden, zijn de borden goed voor toekomstige apparaten op alle prijspunten.

Koppel een compatibele camera met een QHD (2560 x 1440) of 4K (3840 x 2160) scherm en Qualcomm gelooft dat u de essentiële functies hebt om de 4K-boom aan te sporen.

Met mobiele apparaten die de leiding hebben in 4K, ontwikkelen contentproviders meer 4K-tv-programma's, films en games om de ontwikkeling en vraag van de technologie in je hand bij te houden..

Supercharged LTE

Om al deze 4K-content correct te gebruiken en te delen, moet er een hogesnelheidsnetwerk zijn, en dat is waar LTE Advanced CAT 6 voor komt.

De Samsung Galaxy S5 LTE-A werd dit jaar gelanceerd in Korea als 's werelds eerste op CAT 6 gebaseerde smartphone met snelheden tot 300 Mbps - standaard 4G maxes bij 150 Mbps - en een QHD-scherm.

Eerder kon Tom Bennett, Director of Network Services bij EE, verwachten dat een reeks high-end CAT 6-apparaten de komende 12 maanden zal aankomen.

2015 ziet er dan ook naar uit als een groot jaar voor mobiel, met supersnelle netwerken, oogverblindende displays en een schat aan 4K-content waarvan u kunt genieten in de palm van uw hand. Het lijkt ons redelijk goed.

  • Je 4K-smartphone wil je camera en je Blu-ray-speler uitschakelen