Op GDC 2013 heeft Facebook zijn nieuwste succesverhaal gedeeld: de games zijn nu een bedrijf van $ 2 miljard.

Dit vindt het blauw omzoomde sociale netwerk graag zijn rol als gamingplatform op mobiele en desktop-apparaten uitbreiden.

Dat is het punt dat het op zijn Facebook Developer Day vandaag bij GDC in San Francisco naar huis sloeg. Na het uitbrengen van een oproep tot actie aan de menigte van de Game Developers Conference, hoopt dat de deelnemers niet zullen vergeten dat het nog steeds een sterke online gaming-aanwezigheid heeft.

Volgens Games Partnership Director Sean Ryan wil Facebook alle genres inclusief "MOBA's, FPS's, RTS's, RPG's, elk ander acroniem dat je maar kunt bedenken." Wat voor soort spel mensen ook met hun vrienden willen spelen, Facebook wil het hosten.

Desktop niet dood, alleen bij herstel

"Onze desktop business is gezond en groeit," zei Ryan, die de cijfers had om hem te ondersteunen. Een diavoorstelling was een aanzet voor 250 miljoen maandelijkse gebruikers die games spelen, met $ 2 miljard dollar die vorig jaar aan ontwikkelaars is uitbetaald. Volgens de statistiek van Facebook zijn er in 2012 meer dan 100 miljoen dollar betaald.

Het succesverhaal van de go-to is Candy Crush Saga, een puzzelspel dat "de concurrentie verplettert" in de iTunes App Store en Google Play.

Doordat Facebook de rol van 'identiteitsprovider' speelt, krijgen spelers een naadloze ervaring, waardoor ze van desktop naar mobiel kunnen springen zonder een millimeter vooruitgang te verliezen.

Sterker nog, vanaf februari gebruikt 55 procent van de top 400 iOS-apps een Facebook-login.

Niemand geeft om je boerderij

Lee over de ellende van Facebook

Vanzelfsprekend zijn Facebook-spellen een bedrijf en, zoals we weten, moet een bedrijf groeien. Maar om dat goed te doen, zegt Ryan dat titels de juiste balans van 'viraliteit en effectiviteit' moeten bereiken. Kortom, games moeten zichzelf kunnen promoten zonder compleet vervelende gebruikers.

Dat was een punt waarop George Lee zich concentreerde op Growth en Revenue Product Manager. Hij verwees naar begin 2011 naar de 'donkere dagen van Facebook-gaming'.

Als reactie op de wrijving van gebruikers over meldingen van spam, hadden veranderingen aan de Facebook Nieuws Feed een negatief effect op de games. Ontwikkelaars begonnen te twijfelen aan de inzet van Facebook voor gaming.

Iets 'Zuckerberg laat ons niet vaak doen'

Terwijl ze de potentiële kneecapping van een populaire bron van inkomsten bezien, zette Facebook een team samen, het Facebook Games Team. Ze hadden de taak om een ​​'platform [dat] nooit werd gebouwd voor games' aan te passen, 'legde Lee uit.

Het antwoord werd onder andere app-aanbevelingen, maar de bekroning van het team was een spandoek voor games die op de startpagina van Facebook werden gepubliceerd.

Lee benadrukte dat publiceren op de startpagina iets was dat "Mark Zuckerberg ons niet vaak laat doen."

De zonnige dagen van Facebook-gaming?

Een meer visuele nieuwsfeed helpt games te groeien

Na dat bumperjaar van $ 2 miljard in 2012, heeft Facebook nu honger naar nieuwe titels, nieuwe ontwikkelaars en nieuwe genres, op zoek naar betrokkenheid van ontwikkelaars op de manier waarop games naar gebruikersbetrokkenheid verlangen.

Naast het feit dat "over de hele linie voor games wordt geworven", zegt Facebook dat de nieuwe, meer visuele nieuwsfeed het voor games gemakkelijker zal maken om te slagen.

De tijd zal leren of Facebook-gaming plateau heeft of kan blijven stijgen, maar nu Facebook een actievere rol gaat spelen in het stimuleren van gamingontwikkeling, zijn er zeker meer titels onderweg.

Hopelijk betekent dit niet de terugkeer van updates over kunstmatige landbouwhuisdieren en digitale maffia's.