Houd ervan of (waarschijnlijker) een hekel aan het, is het lettertype Comic Sans iets van een cultureel fenomeen in artistieke kringen, opgehouden als het toppunt van slechte smaak als het gaat om het ontwerpen van lettertypen.

Maar voor de maker Vincent Connare wordt dit veel meer gewaardeerd. Hij overweegt het zelfs “het beste wat ik ooit heb gedaan”.

In deze uitstekende video van Great Big Story spreekt Connare over zijn werk om de wereld te creëren “meest controversiële lettertype”.

Holy-comic-book-invloed, Batman!

Connare maakte het lettertype tijdens het werken voor Microsoft, met het lettertype bedoeld voor een Windows-programma met de naam Bob. Het is nooit in het programma gekomen, maar zou, ironisch genoeg, tegen 1996 op elke Mac terechtkomen.

Geïnspireerd door de bijschriften in strips waaronder Batman en The Watchmen, was Connare in die tijd een student in de kunstwetenschappen in New York City. Zwervende galerijen, zei hij over de werken daarbinnen “als je ze niet opmerkt, vond ik dat slecht. En als je merkte dat dat goed was omdat ze je in ieder geval hebben laten stoppen en kijken”.

Well Comic Sans is zeker opgemerkt en wordt zo gehaat (ondanks dat het een 'go-to'-lettertype is voor kinderen), dat anti-Comic Sans-campagnes zijn gemaakt.

Maar Connare ziet de grappige kant van alles en wie kan hem de schuld geven? Hoeveel andere lettertypen kunt u een naam geven?

  • Bekijk de beste gratis alternatieven voor Microsoft Word