8TB harde schijven van Seagate overspoelen de consumentenmarkt nu al een paar maanden en de rivaliteit van het bedrijf met HGST zal zeker stijgen nadat de laatste een 10TB harde schijf heeft aangekondigd, de HA10.

De vangst is dat klanten het niet kunnen kopen; in plaats daarvan zal het alleen beschikbaar zijn om klanten te selecteren (denk aan Google, Amazon, Facebook of Microsoft) - niet alleen omdat zij degenen zijn die het meest zullen profiteren van de capaciteitstoename, maar ook omdat de nieuwe schijf waarschijnlijk veel zal kosten meer per TB.

Echter, Seagate en HGST zijn na twee verschillende markten. De nieuwe schijf is gericht op het zogenaamde actieve archief, dat door HGST is geïdentificeerd als de "warmere" laag van koude opslag en verwijst naar gegevens die vaak worden gebruikt maar zelden worden gewijzigd (in tegenstelling tot gegevens die zelden worden gewijzigd of gebruikt).

Geweldig voor opslag

Dat scenario is perfect voor SMR-technologie (Shingles Magnetic Recording) die beter presteert bij sequentiële schrijfbewerkingen en willekeurige leesbewerkingen; dit in combinatie met de unieke Helium-gebaseerde technologie van HGST gaf de fabrikant de mogelijkheid zeven schotels in die rit te proppen.

Zoals verwacht, tonen zelfs de cijfers van HGST aan dat deze schijf alles draait om opslag en niet om prestaties. Het bedrijf verdubbelde de cache op de schijf tot maar liefst 256 MB om de daling in willekeurige prestaties te beperken.

  • Bekijk de beoordelingen van de 8TB-harde schijf van Seagate en het 6TB-model van HGST.