Ongeveer 4 miljoen betalende klanten zijn overladen door netwerken op hun mobiele telefoon deals in het VK, volgens onderzoek uitgevoerd door Citzens Advice.

Dat komt omdat klanten kosten in rekening worden gebracht voor hun telefoon nadat het contract is afgelopen. Een geschat totaal van £ 490 miljoen is in rekening gebracht bovenop contracten.

Dit betekent dat klanten gemiddeld £ 22 extra per maand betalen, maar maximaal £ 38 per maand voor duurdere handsets. Oudere mensen zijn het meest kwetsbaar, omdat ze twee keer zoveel kans hebben om gemiddeld £ 264 in een jaar te worden overladen. En volgens de studie laden enkele van de grootste mobiele telefoonnetwerken van Groot-Brittannië - EE, Three en Vodafone - klanten routinematig extra voor hun mobiele telefoon nadat ze al zijn betaald.

Grote netwerken inbegrepen

Volgens de studie rekenen sommige van de grootste mobiele telefoonnetwerken van Groot-Brittannië - EE, Three en Vodafone - klanten routinematig extra voor hun mobiele telefoon nadat ze al zijn betaald.

Zodra een contract afloopt, heeft de klant de telefoon in zijn bezit. Veel klanten realiseren zich dit echter niet en worden daarom in rekening gebracht als ze in werkelijkheid alleen zouden moeten betalen voor oproepen, sms'jes en gegevens.

Dit gebeurt omdat de kosten van de telefoon kunnen worden verborgen in het totale contract, dat vaak een bundel is die meestal ongeveer twee jaar duurt, maar vervolgens vaak wordt omgewisseld. Citizens Advice roept de verantwoordelijke mobiele netwerken op om deze kosten transparanter te maken door gebruik te maken van dit systeem van scheiding.

Gillian Guy, chief executive van Citizens Advice, zei: "We hebben veel gepraat gehoord van de overheid en de toezichthouder, maar nu hebben we actie nodig. Andere bedrijven zijn hier al mee gestopt, dus we zijn op zoek naar deze drie belangrijke providers om te volgen pak.

"In de tussentijd moeten consumenten hun telefoonrekeningen controleren om te zien of ze geld kunnen besparen met een SIM-only contract of een upgrade naar een nieuwe telefoon."

De beste SIM-kaart van tegenwoordig is alleen in het VK

?ContractaanbiedingenSim FreeBest sim only deal ever12 maandenAlleen SIMGratis van te voren £ 20 / mndOnbeperkt minsOnbeperkt tekstenOnbeperkt dataViewat ThreeDeal eindigt in 07h 33m 59s Exclusief voor TelRadar1 maandAlleen SIMGratis van te voren £ 9 / mndOnbeperkt minsOnbeperkt teksten4GB dataViewat ID MobileFantastic-waarde12 maandenAlleen SIMGratis van te voren £ 10 / mndOnbeperkt minsOnbeperkt teksten6GB dataViewat Vodafone LtdBest EE SIMO18 maandenAlleen SIM (Triple SIM)Gratis van te voren £ 20 / mndOnbeperkt minsOnbeperkt teksten20GB dataViewat EE Mobile12 maandenAlleen SIM (Triple SIM)Gratis van te voren £ 6 / mndOnbeperkt minsOnbeperkt teksten1GB dataViewat SkyWe controleren dagelijks meer dan 130 miljoen producten voor de beste prijzen. Alle aanbiedingen bekijken