Ik kan me niet voorstellen wat Dave Smith, de vader van de 14-jarige Hannah Smith, nu aan het doormaken is. Zijn dochter pleegde zelfmoord na langdurig pesten op Ask.fm en nu wordt haar rouwende zus ook doelwit.

Smith, niet verwonderlijk, wil iets doen. Volgens de Dagelijkse mail, hij "heeft de premier nu gesmeekt om het sociale netwerk te laten verbieden".

Er zijn al petities: een op Change.org heeft tot nu toe 3.952 handtekeningen verzameld, terwijl de Ask.FM Should Be Banned Facebook-pagina 1.571 likes heeft.

De kranten zijn er over, net enkele dagen nadat Twitter-misbruik de krantenkoppen bereikte, en het is duidelijk dat dankzij technologie, hatelijke kleine niet-entiteiten meer macht hebben dan ooit tevoren.

Verbied deze zieke vuiligheid, we worden aangespoord. Beëindig anonimiteit voor misbruikers.

Het zal niet werken.

Afgezien van de glibberige helling van de sluipende censuur weet iedereen die ooit gepest is, dat als een van de paden wordt afgesloten, de pesters een andere vinden. Dat is wat pestkoppen doen.

Maar dat betekent niet dat we onze handen in wanhoop overgeven.

Wetten zijn ook van toepassing op cyberpesters

Ik denk dat hier drie problemen zijn.

Ten eerste hebben websites en webservices niet de middelen om misbruik goed te controleren, en ze zijn daar toch niet zo happig op: dat is vaker wel dan niet gemakkelijker om een ​​spammer te melden dan iemand die gemeen misbruik uit. Hopelijk zullen de Twitter-stilte van dit weekend en de huidige mediastorm over Ask.fm de bedrijven aanmoedigen om meer te doen - maar hoewel er al lang van houding is veranderd, kunnen ze niet alles controleren. Het volume is te veel.

Twee, de misbruikers - laten we niet langer trollen noemen; trollen zijn kooplui, niet de verachtelijke mensen waar we het hier over hebben - denk niet dat er gevolgen zijn voor hun daden. De mensen die verkrachtingsdreigingen en doodsbedreigingen op Twitter plaatsen, denken niet echt dat de politie zal kloppen, ook al zijn dergelijke berichten illegaal.

Dit is geen technologisch probleem. Het is een culturele.

De pesters weten niet dat er ten minste vijf verschillende wetten van toepassing zijn op hun gedrag, dat die wetten van toepassing zijn op kinderen vanaf tien jaar, of dat in Engeland de Education and Inspections Act 2006 hoofddocenten machtigt disciplinaire maatregelen te nemen zelfs als pesten buiten schoollocaties en uren gebeurt.

Pestkoppen denken gewoon niet dat iemand hun leraren, of hun ouders, of de autoriteiten zal inlichten (Paul Carr schreef een prachtig artikel over het vergelijkbare wereldbeeld van amateur hackers, en het is de moeite waard om je tijd te besteden: "De videogameachtige eenvoud met die zelfs ernstige misdaden online kunnen begaan, maakt het gemakkelijk om hun gevolgen voor de echte wereld te onderschatten ").

En drie, wij volwassenen zijn op zoek naar snelle oplossingen en magische knoppen. We willen Ask.fm kunnen blokkeren en doorgaan met een zuiver geweten, veilig in de overtuiging dat de grote slechte bullebakken niet meer zijn - dus wanneer de volgende zelfmoord is gekoppeld aan een ander sociaal netwerk, zullen we onze schok uiten en verras en eis dat die ook wordt gesloten.

Kranten zullen eisen dat er iets gebeurt, maar het iets dat gedaan moet worden leent zich niet voor quick-fix campagnes.

Het probleem is niet de technologie of een specifieke website. Het is veel, veel groter dan dat.

Dit is geen technologisch probleem. Het is een culturele. Zolang de acties van pesters geen gevolgen hebben, zolang andere kinderen meedoen of blijven zwijgen wanneer ze het zien gebeuren, zolang slachtoffers rustig blijven in plaats van iemand te vertrouwen - iemand die iets kan en zal doen - dan gaat het probleem verder.

Vorige week was het Twitter, vandaag is het Ask.fm, morgen zal het ergens anders zijn. Als de beste oplossing die we kunnen verzinnen een URL blokkeert, falen we onze kinderen vreselijk.

  • Handige contacten: Beatbullying | Samaritanen 08457 90 90 90 | Meld misbruik aan CEOP