Project Spartan heeft nog geen definitieve naam, of een volledige set functies, maar Windows Insiders die Windows 10 testen, kunnen nu de eerste, zeer ruwe versie van de browser uitproberen die Microsoft positioneert als een pauze van het verleden - en een showcase voor Windows 10-functies zoals Cortana en account-synchronisatie.

De breuk tussen IE en Project Spartan is nu veel duidelijker. IE blijft in Windows 10 staan, waar je het gewoon bent. Het is waar zowel ondernemingen als consumenten zich zullen wenden wanneer ze IE-functies willen, zoals de Silverlight-plug-in of een werkbalk waarmee ze punten kunnen sparen op de website van een luchtvaartmaatschappij. IE staat op pc's en bedrijven kunnen Groepsbeleid gebruiken om IE de standaardbrowser op hun pc te maken.

Maar IE verschijnt niet op Windows-telefoons - en het is niet helemaal duidelijk waar kleine tablets op de grens vallen tussen wat pc's krijgen en welke telefoons krijgen. Microsoft's Joe Belfiore bevestigde eerder dit jaar dat tablets die kleiner zijn dan 8 "het Windows-bureaublad niet krijgen of Win32-apps uitvoeren, tenzij ze een upgrade van Windows 8 hebben gekregen - in welk geval je de desktop mag houden. of het waarschijnlijk is dat IE IE krijgt of niet.

IE behoudt de Trident-engine en alle plug-ins, werkbalken, ActiveX-besturingselementen en andere uitbreidingen van de vertrouwde browser, samen met de combinatie van document- en compatibiliteitsmodi om sites te behandelen die gebruikmaken van functies van specifieke versies van IE, in de vertrouwde interface.

Beide browsers beschikken over het krachtige Chakra JavaScript-systeem van Microsoft, dat nu alle kernen in uw CPU kan gebruiken om JavaScript tegelijkertijd uit te voeren, evenals hardwareversnelling van alles van het opmaken van de pagina tot tekenlettertypen.

Dit is Spartaans

Maar Spartan krijgt een gestroomlijnde en eenvoudige nieuwe interface en de nieuwe browser rendering-engine genaamd Edge, die begon als een kopie van de Trident-engine, maar waarvoor grote hoeveelheden code zijn verwijderd.

Dat zijn niet alleen zaken als toolbars, browser-helpers en ActiveX-ondersteuning, of quirks-modus en achterwaartse compatibiliteit helemaal terug naar code toegevoegd om webpagina's te ondersteunen die zijn geschreven om bugs in Netscape Navigator af te handelen; het zijn ook Microsoft-specifieke prefixen voor CSS. De enige Microsoft-specifieke voorvoegsels zijn voor functies die nog worden ontwikkeld of waar in plaats daarvan geen W3C-standaard of WebKit-voorvoegsels worden gebruikt.

Er gaan bijna 160 nieuwe API's naar Edge - en bijna 400 worden verwijderd. Over het geheel genomen, hoewel er belangrijke nieuwe functies zijn zoals Web Audio en ECMAScript 6 (de nieuwste versies van JavaScript) in de Edge-engine, heeft deze 15% minder code dan de engine in IE. Met zo veel oudere code is het toevoegen van nieuwe functies eenvoudiger, wat betekent dat Microsoft Edge up-to-date kan houden met nieuwe webstandaarden wanneer deze zich voordoen. Ze kunnen mogelijk ook voorkomen dat bedrijven browserupdates blokkeren omdat ze zich zorgen maken over compatibiliteit, omdat IE er zal zijn als het stabiele systeem voor ondersteuning op lange termijn.

Tot dusverre hebt u de Edge-engine binnen IE in Windows 10 kunnen gebruiken als u deze als geavanceerde functie inschakelt. Die optie is weg in Build 10049. En Microsoft wil graag Windows Insiders krijgen om Spartan en de nieuwe functies uit te proberen. Wanneer u Build 10047 installeert, wordt Project Spartan vastgezet op de taakbalk en in het menu Start - en IE niet. Als u een upgrade uitvoert van een eerdere Windows 10-build waarop IE is vastgezet, verdwijnt het pictogram niet maar als u Windows 10 voor de eerste keer probeert, is Project Spartan wat u ziet.

Deze build heeft niet alle functies die Microsoft in januari heeft laten zien, en het heeft ook niet enkele redelijk eenvoudige browserfuncties in de overzichtelijke nieuwe interface; er is bijvoorbeeld geen browsergeschiedenis en de downloadmanager is niet functioneel. Cortana is ingebouwd in Spartan, maar ze heeft niet de meer proactieve functies. Als u met de rechtermuisknop op een bepaalde inhoud op een webpagina klikt, krijgt u alle relevante informatie die Cortana heeft en kunt u een stadsnaam of een bedrijf typen om het weer of een aandelenkoers te zien, maar als u een luchtvaartmaatschappijpagina bezoekt, bent u geen herinnering krijgen aan de vlucht waar je vriend je over heeft gemaild.