Toen vorig jaar gratis aanbiedingen voor laptop-breedband op de markt verschenen, gingen de meeste ervan uit dat het allemaal een flits in de pan zou zijn. De aanbiedingen waren te mooi om waar te zijn en zouden zeker verdwijnen als retailers koude voeten kregen nadat miljoenen bezoekers gratis de deur uit waren gegaan.

Maar we hadden het mis. De aanbiedingen blijven. £ 19,99 per maand voor twee jaar volstaat om je aan te melden bij AOL Broadband bij Carphone Warehouse, hoewel je ook hun telefoonpakket moet nemen (het is £ 29,99 zonder). Het merk AOL Broadband is eigendom van Carphone in het Verenigd Koninkrijk, voor het geval u het nog niet wist.

Met die deal krijg je een HP Intel Celeron-notebook met een harde schijf van 80 GB, 1 GB geheugen en wifi - meer dan voldoende voor basistaken. U krijgt echter alleen Windows Vista Home Basic.

We vroegen Carphone commentaar te geven op de gratis laptopdeals, waarom ze dachten dat ze zo succesvol waren en of ze zouden overwegen om het bereik in de toekomst uit te breiden. Alles wat we van hun woordvoerder kregen was dit: “AOL Broadband heeft in eerste instantie 100.000 laptops besteld om weg te geven onder de promotie, ze bleken populair bij bestaande en nieuwe klanten en waren ongelooflijk snel uitverkocht.”

En hoe zit het nu? Het is duidelijk dat de dingen goed genoeg zijn gegaan om het aanbod voort te zetten, maar er niet over te praten.

Wil je mobiel breedband?

Hoe zit het met mobiel gaan? 3 heeft momenteel laptop- en mobiele breedbanddeals aangeboden via Carphone Warehouse en PC World. “Carphone Warehouse biedt alleen een Acer Aspire 5315-laptop aan met een Broadband Plus-deal voor £ 35 per maand. PC World heeft een aantal van hen, hoewel er momenteel slechts één laptop gratis is,” legde een 3 spoksperson uit toen hij werd ondervraagd over aanbiedingen. “De deals zijn populair gebleken bij klanten van 3.”

PC World biedt momenteel ook geld aan op een duurdere laptop als u niet voor een freebie-model met goedkope chips wilt gaan. Verschillende modellen zijn beschikbaar, en het meenemen van een entertainment-notebook zoals de HP DV2750EA tot £ 399 vanaf £ 699 is misschien wel aantrekkelijk.

Het maakt echter niet echt teveel van de prijs van de MacBook Air, die £ 949 lager blijft dan £ 1,199.

In tegenstelling tot de AOL-deal is het duidelijk dat u betaalt voor de laptop - in feite een dubbele maand - £ 19,99 voor 18 maanden in plaats van de gebruikelijke £ 10 per maand deals die we nu voor 3 mobiel breedband in mobiele telefoons zien winkel.

Als je kiest voor de gratis optie, krijg je de Compaq C765, opnieuw met een Intel Celeron, 80 GB harde schijf, 1 GB en Windows Vista Home Basic.

Of misschien een mobiele telefoon?

Maar het is niet alleen breedband dat u kunt abonneren op een laptop. Vermeldenswaard is dat er ook steeds meer mobiele contracten zijn die bij de liefhebber van een gratis laptop horen. Mobiles.co.uk (wederom onderdeel van Carphone) biedt een HP 6720 laptop aan als onderdeel van talrijke contracten met Orange, T-Mobile en O2.