Facebook en Instagram hebben nu een reeks tijdbeheertools waarmee je kunt bijhouden hoe lang je elke dag uitgeeft aan het uploaden, liken en reageren.

Vorige maand ontdekten Facebook-gebruikers met een oogopslag een verwijzing naar de optie 'Uw tijd op Facebook' in de officiële Android-app van het sociale netwerk. De functie is nu uitgerold in de vorm van een dashboard waarmee u kunt zien hoe lang u de dag besteedt aan het dagelijks gebruik van de app, en waarmee u limieten kunt instellen en meldingen voor bepaalde perioden kunt negeren.

Instagram (eigendom van Facebook) heeft een vergelijkbare set hulpmiddelen genaamd 'Jouw activiteit', die je moet helpen urenlang foto's van elegant geplateerde avocado's op toast te vermijden.

Tijd goed besteed

Om toegang te krijgen tot de nieuwe hulpmiddelen in de Facebook-app, tikt u op het menupictogram (drie horizontale lijnen) en scrolt u omlaag naar 'Uw tijd op Facebook'. In de Instagram-app vindt u het dashboard 'Uw activiteit' in uw accountinstellingen.

Hier kun je zien hoe lang je de afgelopen week aan de app hebt besteed, en hoeveel tijd je gemiddeld per dag besteedt aan het gebruik ervan. Je kunt een aangepaste dagelijkse tijdsvergoeding instellen en pushmeldingen onderbreken, zodat je de rest van je dag niet afgeleid bent.

De nieuwe tijdmanagementtools worden in de komende weken wereldwijd door 99% van de gebruikers geïmplementeerd. De resterende 1% blijft in het ongewisse over hun gebruik van sociale media, zodat Facebook kan controleren of de nieuwe dashboards gebruikers daadwerkelijk bezuinigen.

  • Welk schandaal? Het Facebook-gebruik nam zelfs toe na Cambridge Analytica