Wanneer we het hebben over de mogelijkheid van virtual reality om ons naar hele nieuwe werelden te brengen, focussen we ons vaak op de visuele elementen - de resolutie van de displays, de kwaliteit van de head tracking, enzovoort. Maar net zo belangrijk is het audiowerk, omdat nieuw onderzoek weer cementsoorten zijn.

Een team van het Instituut Jean Le Rond d'Alembert, Pierre en Marie Curie University, in Parijs, presenteren een nieuwe virtual reality-demo die het belang van audiomodellering in VR-ervaringen laat zien.

Het project maakt gebruik van een live-show van de 19e-eeuwse opera La Vierge, zoals opgenomen in de kathedraal van de Notre Dame in Parijs.

De kathedraal staat bekend om zijn unieke akoestiek, waardoor het opnemen van muziek daar anders klinkt dan elders in de wereld. En dat is waar het VR-experiment interessant wordt.

Akoestische modellering

In plaats van alleen een stereogeluidsveld te presenteren bij de VR-beelden, reproduceerde het team in plaats daarvan de opnamen zoals ze zouden klinken gezien de specifieke akoestiek van de kathedraal..

Een combinatie van gecomputeriseerde akoestische gegevens, gecombineerd met 3D-visualisaties die de interieurarchitectuur modelleren, staat de luisteraar toe om de opname te horen zoals die zou zijn geweest in relatie tot verschillende posities in het gebouw.

"Het belang van multimodale interacties, hoe visuele en auditieve signalen in de ruimtelijke perceptie in balans zijn, is de sleutel tot VR en het gevoel van onderdompeling, van 'in de VR-wereld' te zijn," zei Brian FG Katz, hoofdonderzoeker en CNRS Research.

Het is onderzoek dat steeds belangrijker wordt naarmate de virtuele realiteit vordert - als we fotografische afbeeldingen en verbeterde eye-trackingtechnieken benaderen, zal audio die overtuigend overeenkomt met de specifieke afmetingen, materialen en atmosferische omstandigheden van uw digitale omgeving van vitaal belang zijn om dat allerbelangrijkste te behouden gevoel van "aanwezigheid".

Naast het gebruiken van de informatie die is verzameld uit het project om beter te begrijpen hoe slechtzienden over de wereld navigeren, zal het team ook kijken naar hoe de hoofd- en oorkwaliteiten van een persoon een audio-ervaring kunnen beïnvloeden.

  • Via Phys.org
  • Dompel jezelf onder: hoe de audiodeskundigen 3D-geluid naar VR brengen