Soms maak ik me zorgen dat ik te veel weet van de mensen op mijn verschillende vriendenlijsten. Vooral enkele van de echte vrienden.

Laat in de nacht, door bier aangedreven bekentenissen van liefde en lust. Plaats avondfoto's van dingen die alleen een proctologist ooit zou willen zien. Volledige afspeellijsten met muziek gewijd aan de musical Hairspray.

De lijst gaat maar door, en lijkt elke dag langer te worden - meest recentelijk met zowel Spotify als Netflix UK, ervan uitgaande dat we alles wat we doen willen uitzenden en niet hun uiterste best willen doen om hun opt-out-opties te benadrukken.

De reden is duidelijk genoeg. Op een dienst als Facebook is elk gedeeld stukje informatie gratis adverteren. Je ziet je vriend luisteren naar iets geweldigs. Je klikt op de knop om er ook naar te luisteren. De site schetst een andere klant, of op zijn minst een andere actieve gebruiker voor de dag.

Ik neem het hen niet kwalijk dat ik dat wil. Ik zou willen dat ze zouden ophouden met doen alsof het gedaan was in ons voordeel en het gemakkelijker maken om je af te melden. Met Spotify kun je bijvoorbeeld op een knop drukken om naar de modus 'Private Listening' te gaan, maar je kunt de standaardinstelling niet gebruiken. Netflix maakt het eenvoudiger, maar verbergt de niet-Facebookaanmeldingsmethode als hij ziet dat u een account hebt.

Delen of niet delen?

Het idee van het uitzenden van alles wat ik kijk, luister, lees of denk "Ooh, wat is dat?" over vult me ​​met angst. Het is niet simpelweg dat het niemand anders is, maar dat niets onderscheid maakt tussen dingen die je actief aanbeveelt en dingen die je aandacht hebben getrokken.

Wat Facebook betreft, is er geen verschil tussen een toegewijde fan van zijn Californication en zeggen "Wacht, wat is dat nou Californication?"

Maar wat als er was? Er is geen reden waarom deze updates de komende jaren niet veel, veel specifieker kunnen worden, en echt kunnen inzoomen op uw kijkgewoontes..

We hebben dit jaar Aching Solitude Awareness Day al gehad (nee Valentijnsdag), maar stel je voor dat je volgend jaar een avond voor de tv doorbrengt, je verdriet verdrinkt terwijl je vrienden in restaurants zitten met hun geliefden, af en toe hun telefoons nakijken om te grijnzen bij een gestage stroom van "recent bekeken: Starship Troopers (douchescène), Levenskracht (overgeslagen naar ondeugend bit in het lab), Mighty Morphin Power Rangers (hele show), Rechts Serie 2 (excuseer mijn tijdcode) "enz. Waterkoelers moeten nog worden uitgevonden die dit niveau van onhandigheid aankunnen.

Wat is dat, zegt u? Dat is alleen iets voor weirdo's om zich zorgen over te maken? Vraag de arme ziel die naar iets in de buurt kijkt Hard snoep nadat de kinderen een paar uur met de Rugrats hebben doorgebracht.

Dit alles is een vreemde omkering van de gebruikelijke privacyangst. Historisch gezien is iedereen paranoïde over gezichtsloze bedrijven die echt niet de minste verdoemenis geven als je je dag wilt doorbrengen met het mainlinen van afleveringen van Avatar: The Last Airbender.

Misleiding is de sleutel

Nu zijn troost en ongemak gebaseerd op de veel pragmatischer vraag wat je wilt dat je vrienden en familie je zien opstaan, en de enige reden om bang te zijn voor de machtige database is dat het nog steeds een verraderlijke "Onlangs bekeken "typ de lijst wanneer u zich aanmeldt of, erger nog," Mensen zoals u hebben ook genoten van ... "

Slechts één ding belooft om dit alles draaglijk te maken: het vermogen om te liegen en vals te spelen als een kronkelende klootzak. Browsers hebben Privacy-modus, oude games hadden Boss Keys. Diensten zoals Spotify en Netflix moeten volgen.

Ik denk dat elke dienst ons in staat moet stellen om ten minste twee verschillende wachtwoorden in te stellen - een om ons te geven wat we eigenlijk (voor een minder slecht woord) consumeren, en een andere die focust op wat we eigenlijk andere mensen leuk zouden vinden om met ons te associëren. Daar zou je recente lijst bestaan ​​uit films die overeenkomen met de door jou gekozen tags, zoals 'cultureel' en 'geestig', licht bestrooid met een paar van je echte favorieten voor geloofwaardigheid.

Op dezelfde manier moet de Kindle van Amazon een LCD-scherm hebben waarmee je de kunst van je huidige boek kunt weergeven en deze kunt vervangen door iets dat meer indruk zal maken op degene die je in de gaten houdt aan de andere kant van het café, terwijl je iPod-koptelefoon een koelere track lekt dan de een waar je echt naar luistert.

Als dit moreel bankroet lijkt, is dat alleen maar omdat iedereen het niet al doet. We zullen het alleen eens moeten worden om de maskerade te behouden door elkaar nooit meer vragen te stellen over iets anders. Het lijkt ons een kleine prijs om ervoor te betalen dat we ons koel en 'ermee' voelen, als je het mij vraagt.

Tot die glorieuze dag? Als je je zorgen maakt over het per ongeluk in verlegenheid brengen van jezelf, heb je twee oplossingen. Gebruik nooit nooit iets dat het risico loopt uw ​​geheime gegevens te plaatsen.

Te veel? Versla het systeem door op alles in zicht te klikken tot je vrienden en vrienden op de magische knop 'Negeren' in je profiel klikken om een ​​toekomstige zondvloed te besparen.

Je kunt schuldige genoegens de rug toekeren in plaats van natuurlijk, voor altijd genieten van je entertainment met een monastieke hartstocht tegen iets dwaas, ordinair of politiek incorrect ... maar wie wil dat doen? Geen van je vrienden, dat is wie. Het maakt niet uit hoeveel ze beweren te kijken Citizen Kane.