Je zou in een zelfrijdende auto kunnen zitten voordat de zomer voorbij is, dankzij Uber. De ritendienst zei dat het aan het eind van de maand een vloot van autonome voertuigen voor zijn passagiers zal uitrollen.

Uber heeft samen met Volvo gemodificeerde, zelfrijdende Volvo XC90-SUV's ontwikkeld die klanten met een druk op de knop kunnen oproepen. De auto's worden aanvankelijk ingezet in Pittsburgh, meldt Bloomberg.

"Volvo is altijd toonaangevend geweest op het gebied van veiligheid", schrijft Uber CEO en mede-oprichter, Travis Kalanick, in een persbericht, "en partnerschap is cruciaal voor onze zelfsturende strategie omdat Uber geen ervaring heeft met het maken van auto's."

Sceptici die zich zorgen maken over een lege cockpit kunnen zich op hun gemak voelen - de voertuigen mogen alleen rijden, maar een menselijke bestuurder zal nog steeds fysiek aanwezig zijn om de auto te controleren en, indien nodig, over te nemen.

Zet de 'auto' in 'auto'

De nieuwe vloot van Uber is de eerste keer dat zelfrijdende auto's commercieel beschikbaar worden gemaakt voor ritdelen - waarmee ze Ford's nieuw aangekondigde plannen om een ​​eigen ride-share-service te starten met meerdere jaren verslaan.

Hoewel dit misschien de eerste ervaring van veel mensen in een autonome auto is, is de technologie al geruime tijd in gebruik - voornamelijk de Autopilot-functie op moderne Tesla-voertuigen en de zelfrijdende auto van Google.

Naast de samenwerking met Volvo, kondigde Uber ook de overname aan van Otto, een startup die zelfrijdende trucks ontwikkelt voor het goederenvervoer - verder uitbreiden van de praktische toepassingen van autonoom rijden.

Het is te vroeg om te vertellen of de plannen van Uber in Pittsburgh zullen worden uitgebreid, maar als zelfrijdende taxi's een succes blijken te zijn, kan onze dag van onhandig gepraat met chauffeurs tot een einde komen..

  • De 11 beste apps voor je woon-werkverkeer