Dit artikel wordt u aangeboden door Mac Life magazine. Als je meer artikelen als deze wilt lezen, abonneer je dan op het Mac Life-magazine en bespaar 10% extra korting op een abonnement - het is ook het perfecte cadeau voor elke Apple-fan. Voeg eenvoudig code ML10 toe bij het afrekenen.

Abonneer je op MacLife met 10% extra korting

Procreate richt zich expliciet op kunstenaars - zowel dabblers als fulltime professionals - zowel voor voltooide kunstwerken als visualisaties, waarbij een scène of een personage wordt uitgewerkt. U kunt dus snel resultaten boeken, maar u hebt ook de diepte en precisie om gepolijst werk te produceren als u dat wilt.

Dit is een grote update, met veranderingen zowel boven als onder de oppervlakte. De nette interface is meer gestroomlijnd dan ooit, met alles duidelijk en logisch ingedeeld in vervolgkeuzepanelen die toegankelijk zijn via de bovenste werkbalk, waardoor het gemakkelijk is om van kleur en kwast te wisselen. De ontwikkelaars hebben ook slim gebruik gemaakt van gebaren, zodat je extra instellingen kunt vinden met een veegbeweging, wat niet veel weg heeft van het gebruik van sneltoetsen.

In het deelvenster Lagen geeft bijvoorbeeld het vegen van een laag naar links de opties weer die u kunt dupliceren, vergrendelen of verwijderen. Door op de geselecteerde laag te tikken, verschijnt een contextueel menu met meer geavanceerde opdrachten, waaronder de nieuwe mogelijkheid om een ​​laagmasker toe te voegen. U bewerkt dit met behulp van een van de penselen, waardoor donkere delen worden verbeeld om de inhoud van de laag te verbergen. Dit moet wel geavanceerder zijn, maar het biedt een ander middel voor niet-destructieve bewerking.

Dat is een aspect waarin Procreate zich nog steeds een beetje tekort voelt. Je kunt dit ongedaan maken door met twee vingers te tikken of door je vingers naar beneden te houden om zoveel stappen terug te draaien als je wilt, maar je kunt geen individuele strepen of effecten later bewerken of de resolutie van een canvas wijzigen. Toch past dit in de painterly benadering van de app, die wordt versterkt door een nieuwe set natte verfkwasten. Deze voelen overtuigend echt en werken bevredigend samen met elke kleur op het canvas. Er is ook een Smudge-modus die ervoor zorgt dat een penseel beweegt alsof het over natte verf wordt gesleept.

Een iPad Pro met Apple's Pencil is de ideale setup: zowel druk als tilt worden ondersteund, en je krijgt gedetailleerde controle over hoe penselen (waaronder potloden, pennen en airbrushes) reageren. Voor kleinere iPads worden ook veel actieve stylussen van Pogo, Jot en Wacom ondersteund (zie procreate.art/faq/). Zelfs met een eenvoudige rubberen stylus of je vinger kun je indrukwekkende resultaten behalen door verf rond te bewegen om texturen en achtergronden te maken.

Op een iPad Pro van de eerste generatie zorgt de nieuwe 64-bits grafische engine van Procreate, met behulp van de Metal API van iOS, ervoor dat deze bijna altijd soepel blijft met je streken wanneer je werkt op de native 2048 x 1536-resolutie van het scherm of zelfs nog hoger. Onvermijdelijk zie je wat vertraging op langzamere iPads, maar rivaliserende schilderij-app ArtRage worstelt zelfs op iPad Pro met doeken die groot genoeg zijn voor professioneel werk.

Procreate is een serieuze creatieve tool. Bij $ 9,99 / £ 9,99 / AU $ 14,99 all-in, zonder in-app aankopen vereist, is het een geweldige prijs.

  • Abonneer u op het Mac Life-magazine met 10% extra korting