Voor de eerste keer heeft een machine de Turing-test doorstaan: een computerapplicatie met de naam "Eugene Goostman" heeft een derde van de juryleden ervan overtuigd dat het een mens was, geen elektronische simulatie.

De test is bedacht door Alan Turing, de computergenie en de codebrekende held uit de Tweede Wereldoorlog en beoordeelt of mensen kunstmatige intelligentie op een betrouwbare manier kunnen onderscheiden van menselijke intelligentie tijdens interacties..

  • Welke kunstmatig intelligente helper is het beste voor je telefoon?

Om te slagen moest Eugene Goostman door 30% van de menselijke ondervragers gedurende een reeks van vijf minuten durende toetsenbordgesprekken als mens worden geïnterpreteerd.

Het evenement vond plaats in de Royal Society in het centrum van Londen op zaterdag ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de dood van Turing.

Bijna menselijk?

Vier andere computers maakten ook deel uit van de competitie. Het succesvolle apparaat werd samengesteld door Vladimir Veselov en Eugene Demchenko.

Hoewel er in het verleden een aantal soortgelijke claims zijn geweest, hadden die kandidaten voorafgaand aan de gesprekken toegang tot een database met vragen of onderwerpen.

  • Waarom Alan Turing de vader van de computerwetenschap is