Als u denkt dat smartphone-ontwerpen een beetje verouderd zijn, wilt u misschien een stapje zetten voor de volgende export van de in Rusland gevestigde Yota Devices..

Mede dankzij een licentieovereenkomst met Qualcomm, konden de tweezijdige Yota-telefoons van het bedrijf, die e-ink- en lcd-schermen combineren, binnenkort de wereldmarkt bereiken.

Yota Devices heeft woensdag tijdens het Mobile World Congress aangekondigd dat een nieuwe softwarelicentieovereenkomst met Qualcomm LTE smartphones, modems en routers op de markt zal brengen in Rusland..

Zoals TechCrunch opmerkte, helpt de deal Yota ook om op wereldwijde schaal te concurreren.

Maar wat zit het voor mij in?

Dit is Qualcomms eerste licentie voor softwarelicenties in Rusland, een markt die zij als "strategisch belangrijk" beschouwt, aldus Qualcomm Europe President en Senior Vice President van Qualcomm Technologies, Inc., Enrico Salvatori.

"We verwachten de komende twee jaar een sterke groei van het aantal 3G-smartphones [in Rusland]," zei hij.

Maar voor Yota Devices betekent de Qualcomm-deal een eenvoudigere weg naar de wereldmarkt.

Yota heeft zijn brood en boter tot nu toe gemaakt met modems en routers in Rusland - de Android Jelly Bean-powered Yota Phone is zijn eerste uitstapje naar smartphones.

Volgens TechCrunch zal de Yota Phone in de tweede helft van 2013 debuut maken in Rusland, met een Aziatische release te volgen. Als de telefoon met twee gezichten aanslaat, zal het bedrijf ongetwijfeld kijken naar een wereldwijde release, en met het achterliggende gewicht van Qualcomm zou die overgang eenvoudiger kunnen zijn dan sommigen zouden verwachten.

Dat is natuurlijk als mensen een telefoon met twee gezichten willen kopen.

'Yoda' of 'Yota?'

De Yota-telefoon heeft zeker vreemde krachten.

Er is een 4,3-inch, 1280 x 720 LCD-scherm op het gezicht van de telefoon, terwijl de achterkant is voorzien van een elektronisch inktdisplay van 4,3 inch met e-inkt.

De e-ink-kant kan worden gebruikt om meldingen te bekijken, de tijd te controleren, oproepen te beantwoorden en meer, terwijl het LCD-scherm alleen moet worden gewekt voor video's, surfen op het web en andere soortgelijke functies.

Omdat het e-ink display slechts een beetje batterijvermogen gebruikt, kan de Yota Phone blijkbaar behoorlijk lang mee.

Vermoedelijk zal het ook een fatsoenlijke e-reader zijn.

Via TechCrunch