Soms is er een genre nodig dat terugkomt met een wraak om je eraan te herinneren hoe lang het geleden is sinds je een van zijn soort hebt gezien.

Dat was het overweldigende gevoel dat Yooka Laylee, de Kickstarted spirituele opvolger van Banjo-Kazooie van een groep ex-Rare-ontwikkelaars, me verliet met.

"Waar", vraag je je af, "zijn alle cartoon-platformspelers verdwenen?"

Het is niet helemaal eerlijk om te zeggen dat de cartoon-platformer de laatste tijd volledig is verdwenen. Mario gaat immers nog steeds sterk, en dit jaar zagen we een uitstekende remake van de eerste Ratchet en Clank, maar voor het grootste deel zijn de platformgames die er vandaag zijn de ontroerende Uncharteds en de Tomb Raiders van de wereld.

Een mascotte en een hulpje

De recente afwezigheid van de cartoon-platformgame is wat Yooka Laylee in eerste instantie zo'n nieuw spel maakt. Je speelt als Yooka en Laylee zit op je schouders, waardoor je speciale bewegingen kunt uitvoeren en een tweede personage kunt geven om een ​​geestige dialoog af te zetten.

Het is een bewezen formule gezien in Jak en Daxter, Ratchet en Clank, en natuurlijk Banjo-Kazooie, en als deze spellen in 2016 vaker voorkwamen, zou je in de verleiding komen om je ogen te rollen, maar je krijgt bijna de indruk dat het hun schaarste is dat bracht Yooka Laylee op de eerste plaats.

En van het feit dat de Kickstarter in iets meer dan een half uur werd gefinancierd, krijg je de indruk dat er nog steeds een enorme honger is naar dit soort games.

De demo die we speelden plaatste de twee personages op een open niveau waardoor de speler vrij kon blijven in elke richting op zoek naar verzamelbare pagina's.

Het vinden ervan vereiste een aantal eenvoudige maar bevredigende puzzels oplossen. Je kunt items in de omgeving vinden die hen in staat stellen om een ​​speciale vaardigheid te absorberen voor een korte tijd, maar het voordeel dat deze vermogens met zich meebrengen is niet meteen duidelijk.

In plaats daarvan kun je experimenteren, wat leidt tot ontdekkingen, zoals een vaardigheid die je genoeg gewicht geeft om een ​​reeks platforms te passeren zonder op een dwaalspoor te worden gebracht door windvlagen.

Een gevoel voor humor

Niets van dit alles is bijzonder revolutionair. We hebben open-world puzzelspelplatforms zoals Grow Home gehad en hoewel Yooka Laylee mooie responsieve controls heeft, is het niets dat we niet hebben gezien van Ratchet of Jak.

Maar wat Yooka Laylee onderscheidt, is hetzelfde enigszins volwassen gevoel voor humor dat Banjo-Kazooie tot een genot maakte voor kinderen en volwassenen.

Uw gids in dit gedeelte van het spel is bijvoorbeeld een slang waarvan uw karakter onthult dat hij 'broek' wordt genoemd. Snap je? Broekslang?

De vrolijke domheid van het was genoeg om ons van de wacht te halen en ons letterlijk te laten giechelen voor onszelf in een druk congrescentrum.

Op een ander punt ontmoet je een sprekend kanon, die je vraagt ​​om hem een ​​schouderklopje te geven om hem wat cadeautjes te bezorgen.

Pas als je hem echt begint te helpen, begint het kanon vrolijk te schreeuwen en te razend over zijn doelen, waardoor je sidekick zegt: "Ik denk niet dat iemands verjaardag ..."

Dan is er een geest die voortdurend boert.

Dit zijn allemaal kleine momenten in het grote schema van de game, maar samen met de verbazingwekkend levendige beelden resulteert Yooka Laylee positief van charme, dat de bijna fotorealistische likes van Uncharted alleen maar kunnen dromen van.

Een charmante platformgame voor de moderne tijd

Yooka Laylee is op dit moment verre van perfect. Het is framerate is niet zo glad als het moet zijn voor een responsieve platformgame, en sommige van de puzzels vielen aan de frustrerende kant, maar deze mechanische problemen zijn fixeerbaar op een manier dat een eenvoudig spel gewoon niet is.

Het kan lastig zijn om een ​​spel te ontwerpen dat de fijne lijn tussen charme en twee weet te overspannen, maar met Yooka Laylee ziet het er gemakkelijk uit.

Het enige dat het nodig heeft, is om de mechanische competentie van een platformer van weleer te bereiken en misschien zien we een heropleving in de mascotte-platformgame.

Yooka Laylee wordt in maart 2017 uitgebracht.

  • Een monster heeft een minigun gemaakt van een HTC Vive-controller en een boormachine ...