Meer bedrijven hebben zich aangesloten bij een grootschalig auteursrechtelijk proces tegen YouTube dat eigendom is van Google. De bal was oorspronkelijk op rolletjes gezet door de Engelse Premier League en muziekuitgever Bourne & Co. Volgens Reuters zijn er nu acht meer bedrijven toegetreden, waaronder de National Music Publishers 'Association, de Rugby Football League en, bizar, de Finse voetbalcompetitie Vereniging.

Sportclips zijn grote trafficers op YouTube. En in een tijd waarin de rechten voor de Engelse voetbalsport de grens van £ 1 miljard zijn gepasseerd, is het enigszins begrijpelijk dat de Premier League hun bezittingen wil beschermen.

"De duidelijke en groeiende boodschap aan YouTube en Google is simpel: hun ongevoelige en opportunistische bedrijfsmodel is in strijd met het recht, in strijd met de wet, en moet en zal worden gestopt", zei Premier Johnson-woordvoerder Dan Johnson in een verklaring.

Eerder in het jaar kondigde Viacom zijn voornemen aan om YouTube voor de rechter te brengen. De eigenaar van MTV en Nickelodeon lanceerde een rechtszaak van $ 1 miljard die, volgens Viacom, YouTube en Google dwingt zich te houden aan de auteursrechtwetten. De kranten werden gedeponeerd in het zuidelijke district van New York wegens "massale opzettelijke inbreuk op het copyright van Viacom's amusementsbezit".

Klacht van Viacom

De klacht stelt dat "160.000 ongeoorloofde clips van Viacom-programmering" beschikbaar zijn op YouTube. Het pak bewaart deze clips zijn meer dan 1,5 miljard keer bekeken tussen hen.

"YouTube is een belangrijke organisatie met winstoogmerk die een lucratief bedrijf heeft opgebouwd door de toewijding van fans uit te buiten aan creatieve creaties van anderen om zichzelf en zijn bedrijfsouder Google te verrijken", zei een verklaring die Viacom op dat moment uitbracht..

Op het moment dat Google zei: "Deze pakken miskennen gewoon de Digital Millennium Copyright Act, die de rechten van houders van auteursrechten in evenwicht brengt met de noodzaak om internetcommunicatie en inhoud te beschermen."