De 2018 MacBook Pro's van Apple hebben een nieuw membraan onder het toetsenbord en nu hebben we een bevestiging van wat de film moet doen.

Het officiële antwoord is wat velen al lang vermoedden: het is om te voorkomen dat stof en ander vuil onder je sleutels komt en knoeien met het vlindermechanisme.

Dit is volgens interne documenten verzonden naar erkende Apple serviceproviders en verkregen door MacRumors en MacGénération (via Engadget).

Een uittreksel uit de MacBook Pro Readiness Guide 2018, uitgegeven aan Canadese en Europese partners, luidt als volgt:

Toetsenbord en Keycaps
Het toetsenbord heeft een membraan onder de toetsen om te voorkomen dat vuil het vlindermechanisme binnendringt.

Aan de Amerikaanse zijde onthult een link naar een document in de gids een passage die luidt:

Voorzichtigheid: Het toetsenbord heeft een membraan onder de toetsen om te voorkomen dat vuil het vlindermechanisme binnendringt. Pas op dat u het membraan niet scheurt. Een gescheurd membraan zal resulteren in een vervanging van topkoffers.

Stof duivels

iFixit heeft een paar dagen geleden een uitstel van de MacBook Pro van 2018 uitgevoerd, waarbij het dunne, siliconenmembraan werd blootgelegd dat elke sleutel in het proces omringt. De site dacht dat het was om te voorkomen dat stof en ander afval zoals sandwich-kruimels het toetsenbord infiltreerden.

Alles wat Apple destijds zei was dat de toetsenborden van de derde generatie ontworpen waren om stiller te zijn. Nu weten we echter dat het membraan ook als barrière dient om sleutels langer te laten meegaan en drukpersen te registreren.

Apple heeft beloofd om de toetsenborden 2015 - 2017 van MacBook en MacBook Pro gratis te vervangen als gebruikers problemen met hen ondervinden, zelfs als ze geen AppleCare hebben. Het vervangingsprogramma loopt de komende vier jaar.

  • Eerste blik: MacBook Pro 2018 - bij deze Macs gaat het allemaal om meer, meer, meer