Na een decennium of twee in de wildernis is een van Japan's grootste namen op het gebied van audio, Yamaha, terug en speelt het hifi-spel. Het bedrijf - dat in 1887 zijn eerste muziekinstrument maakte - miste in de vroege jaren negentig hi-fi-producten bij het streven naar AV. Maar nu is het spectaculair teruggekeerd naar zijn muziekwortels, met een nieuwe reeks die duidelijk high-end is.

De Japanse gigant heeft zijn zogenaamde 'Reference Audio'-lijn gelanceerd - een chique reeks met twee SACD / CD-spelers en twee geïntegreerde versterkers. Met prijzen vanaf £ 800 tot £ 1.500, is het bedrijf ervan overtuigd dat hi-fi niet langer 'dood' is.

Terug naar de toekomst

De Reference Audio-opstelling bestaat uit de geïntegreerde A-S1000 (£ 900), een bijpassende SACD / CD-speler - de CD-S1000 (£ 800), plus een premium-versterker en een SACD-speler; de A-S2000 (£ 1.500) en de CD-S2000 (£ 1.000). Alle producten in het assortiment beschikken over een groot aantal gepatenteerde technologieën en, natuurlijk, die retro-coole look.

De SACD / CD-spelers zijn beide gebaseerd op een 'silent' slot-loading mechanisme, dat geluidsproducerende tandwielen schuwt voor “volkomen stille ladebeweging”. Het duo deelt ook onafhankelijke voedingen en een 'Pure Direct'-circuit voor audiofielen - waardoor het display en de digitale uitvoer worden uitgeschakeld voor een optimale geluidskwaliteit.

De versterkers zijn ook bijzonder: ze hebben allebei een 'derde benadering' ten opzichte van versterkerontwerp - Yamaha's zwevende gebalanceerde vermogensversterker, een volledig symmetrische lay-out, die naar verluidt zeer weinig ruis en vervorming biedt.