Yahoo heeft beweerd dat Facebook inbreuk maakt op zijn patenten en vraagt ​​de sociaal-netwerkgigant ofwel zijn technologie in licentie te nemen ofwel juridische stappen te ondernemen.

Hoewel Yahoo een afnemende kracht is op de wereldwijde internetmarkt, heeft het nog steeds enkele cruciale IP-rechten; iets dat problematisch kan zijn voor Facebook.

In een verklaring schreef Yahoo: "Yahoo heeft een verantwoordelijkheid tegenover zijn aandeelhouders, werknemers en andere belanghebbenden om zijn intellectuele eigendom te beschermen.

"We moeten erop staan ​​dat Facebook een licentieovereenkomst sluit of dat we gedwongen worden om eenzijdig verder te gaan om onze rechten te beschermen."

Toeval

De timing, net voor Facebook's eerste openbare aanbieding, is waarschijnlijk geen toeval; met Yahoo mogelijk aandelen in het bedrijf verdienen die enorm winstgevend kunnen zijn.

Echter, een cursus vertelde de Financial Times dat dit niet een vergelijkbare situatie was als die waarin Yahoo Google-aandelen verdiend kreeg boven zijn eigen IPO door middel van een patentclaim.

In plaats daarvan heeft de timing meer te maken met de komst van de nieuwe chief executive Scott Thompson. Thompson werd binnengebracht om het Yahoo-schip te stabiliseren, dat al enige tijd water aan heeft.

Yahoo was ooit de belangrijkste speler op zoek, een kroon die nu door Google wordt beheerd, en blijft een krachtige mediacentrum, maar een beslissing om een ​​fusie van $ 47 miljard met Microsoft te vermijden, wordt nu als een kritieke fout voor het bedrijf gezien.

Interessant is dat Google in oktober 2011 gekoppeld was aan een actie om Yahoo uit te kopen, en een aanzienlijk aandeel in Facebook zou het een veel rijpere vrucht voor het plukken maken..

Via FT (£)