Yahoo heeft besloten dat het een goed idee zou zijn om Facebook aan te klagen omdat - begrijp dit - Yahoo bedacht en patenteerde het "hele sociale netwerkmodel".

Het proces van Yahoo, waarmee het Facebook eerder dit jaar voor het eerst bedreigde, omvat de Facebook-nieuwsfeed, advertentiemethoden, berichtenhulpmiddelen en zelfs de soms controversiële privacy-instellingen.

"Het volledige sociale netwerkmodel van Facebook, dat gebruikers in staat stelt profielen te maken voor en contact te leggen met, onder andere, personen en bedrijven, is gebaseerd op de gepatenteerde sociale netwerktechnologie van Yahoo," vervolgt Yahoo's rechtszaak.

De zoekmachine gaat zelfs zo ver om te zeggen dat Facebook al jaren 'gratis rijdt' op de patenten van Yahoo, wat suggereert dat Yahoo iets meer wil dan alleen royaltybetalingen - in feite wil het drievoudige schadevergoeding en Facebook stoppen met het gebruiken van de octrooien helemaal.

Misschien zullen ze het hernoemen op Facebook!

Het lijkt erop dat Yahoo's agressieve, op rechtspraak gebaseerde tactiek niet zo goed past bij zijn werknemers, waarbij All Things D meldt dat veel "toptechnologen" bij Yahoo niet voorstander zijn van de verhuizing.

Maar nieuw geslagen CEO Scott Thompson lijkt de drijfveer te zijn, vermoedelijk voor het geld en het handige voordeel van de schade aan de IPO-actie van Facebook..

Facebook is intussen verdrietig, teleurgesteld en verraden: "We zijn teleurgesteld dat Yahoo, een oude zakenpartner van Facebook en een bedrijf dat substantieel geprofiteerd heeft van zijn associatie met Facebook, besloten heeft zijn toevlucht te nemen tot geschillen," het sociale netwerk zei in de verklaring.

"We hebben wederom van de beslissing van Yahoo gehoord, gelijktijdig met de media, en we zullen ons krachtig verdedigen tegen deze raadselachtige acties."

Eerst was het het idee van de Winklevoss-tweeling, toen was het Mark Zuckerberg's, toen waren het een paar willekeurige New Yorkers en nu blijkt dat Facebook eigenlijk altijd het idee van Yahoo was.

Hé, iemand zou hier een film over moeten maken ...