De Photokina 2018-show van dit jaar is al een van de belangrijkste in de afgelopen jaren, met name voor het spiegelloze formaat. Panasonic heeft niet alleen iedereen verrast door samen te werken met Leica en Sigma op twee nieuwe full-frame mirrorless-modellen, maar dit is ook de eerste Photokina waarbij Canon en Nikon hun eigen full-frame mirrorless-systemen hebben geïntroduceerd.

Daar bovenop heeft Fujifilm twee nieuwe modellen in het middenformaat aangekondigd - waaronder een met een 100 MP-sensor - en Sigma heeft aangekondigd dat het Foveon-systeem ook full-frame gaat werken. Leica, Ricoh Imaging en Sony hebben allemaal extra nieuwe producten gekregen om te bevestigen, maar zonder productaankondigingen en de Micro Four Thirds-partner waarop Panasonic zich richtte in zijn nieuwe systeem, werd Olympus overschaduwd door vrijwel alle anderen.

Nog steeds toegewijd aan Micro Four Thirds

Dus wat bracht het bedrijf naar het evenement van dit jaar? Het publiceerde een kort persbericht, waarin grotendeels werd bevestigd dat het de Micro Four Thirds-standaard onderschrijft, en dat bezoekers ook aanmoedigde om te stoppen bij de Perspective Playground (hierboven afgebeeld):

“In een persconferentie op Photokina 2018 benadrukte Olympus vandaag hun rol als innovatieleider in het spiegelloze camerasegment. Olympus bevestigde hun engagement om de persoonlijke mobiliteit en spontaniteit van fotografen te ondersteunen met een professioneel camerasysteem met een geweldige beeldkwaliteit, terwijl het nog steeds compact en licht van gewicht is. Olympus managementleden Shigemi Sugimoto en Stefan Kaufmann hebben de Micro Four Thirds sensorstandaard uitgelegd om het beste platform voor deze waardevoorstel te leveren en nodigden alle bezoekers van Photokina uit om de voordelen van de Olympus Perspective Playground op Photokina 2018 te ervaren.”

Hoewel dit bemoedigend is voor bestaande Micro Four Thirds-gebruikers, is het ontbreken van verdere activiteiten des te raadselachtiger als u bedenkt dat updates voor een aantal van hun producten nu goed zijn gepresteerd.

Misschien wel de meest voor de hand liggende is een Mark III-update voor de drie-en-een-half jaar oude OM-D E-M5 Mark II. Sinds de release had het bedrijf de uitstekende OM-D E-M1 Mark II toegevoegd aan de bovenkant van zijn camerastand en de andere kant van zijn bereik opgefrist met de OM-D E-M10 Mark III, maar zonder up-to-date -date daar tussenin heeft veel verwarring achtergelaten.

Met een 16MP-sensor, geen 4K-video en de afwezigheid van een aantal andere functies die aanwezig zijn in recentere modellen, is de OM-D E-M5 Mark II een veel minder serieus voorstel in de huidige markt tegen rivalen zoals de Fujifilm X- T20 en Sony A6500.

De OM-D E-M5 Mark III is een geweldige camera, maar dan wel een die de leeftijd laat zien

De PEN-F, ondertussen het vlaggenschipmodel in de meer stijlgerichte PEN-serie, begint ook zijn glans te verliezen, met zijn derde verjaardag niet ver weg. Iets nieuws hier is ook logisch, maar met minder directe concurrenten is het potentieel niet zo urgent als een OM-D camera op het middenniveau.

Tot nu toe heeft het bedrijf dit jaar maar één camera uitgebracht, de E-PL9, en dit is niet vergezeld door nieuwe lenzen. Dit volgde zelf op een traag 2017, waarbij alleen de Tough TG-5 camera en het OM-D E-M10 Mark III-model met een paar optica aankwamen..

Toegegeven, sommige rivalen van het bedrijf hadden ook niet het meeste om over te praten tijdens de show van dit jaar. Ricoh bevestigde bijvoorbeeld eindelijk de compactheid van een nieuwe GR III-liefhebber, maar niets onder zijn Pentax-merklijn, die sinds de relatief milde Mark II-upgrade van februari op de Pentax K-1 geen liefde meer heeft gezien.

Sony had ook slechts één lens om te laten zien, naast de bevestiging dat nog 12 andere zouden worden vrijgegeven, op een moment dat iedereen opteerde voor een mark III-update voor de A7S-lijn of een nieuw model uit de A6000-serie. Het heeft echter dit jaar al vijf nieuwe camera's gelanceerd, dus de focus op lenzen in plaats van op meer camera's is gemakkelijker te begrijpen.

Misschien morgen

Het is gemakkelijk om te vergeten dat fabrikanten er vaak bewust voor kiezen producten buiten de weken rond grote shows zoals Photokina en CP + te lanceren, terwijl het gebrek aan activiteit elders vaak betekent dat die modellen meer aandacht krijgen. Olympus is geen onbekende in deze aanpak, en het jaar is nog niet voorbij, dus misschien zien we een van de geruchtenmodellen - of iets heel anders - voordat het jaar voorbij is.

Het bedrijf viert volgend jaar ook zijn honderdjarig bestaan, en het is onwaarschijnlijk dat het zo'n gelegenheid voorbij laat gaan zonder gedoe, dus het is mogelijk dat het tot dan toe een grote aankondiging houdt. Wat het ook is, als je bedenkt hoeveel nieuwe producten en systemen we de afgelopen maanden alleen al hebben geïntroduceerd, zal het iets bijzonders moeten zijn.

Photokina is de grootste fotoshow ter wereld, en TechRadar rapporteert live vanuit Keulen om u alle grote aankondigingen te brengen, plus praktische beoordelingen van nieuwe camera's en kit. Blijf op de hoogte van al het nieuws hier.

  • Beste spiegelloze camera: 10 topmodellen voor elk budget