De Windows-opdrachtprompt is krachtig maar wordt vaak over het hoofd gezien. Het gaat terug naar de dagen van DOS en de opdrachtregel en bleef aanwezig in vroege versies van Windows.

In de loop van de tijd is het op de achtergrond gedwongen, omdat Microsoft de toeters en bellen heeft geduwd, maar de opdrachtprompt is nooit genegeerd en blijft een grote rol spelen, vooral bij het oplossen van problemen.

De grote krantenkoppen zijn misschien naar de nieuwe Windows 10-gebruikersinterface gegaan, of een paar van de meer aantrekkelijke functies, maar de opdrachtprompt wordt nog steeds gevoed door de Microsoft-boffins en Windows 10 heeft een aantal handige verbeteringen in het consolevenster geïntroduceerd, het toegankelijker en gebruiksvriendelijk maken.

  • Bekijk onze verzameling over het gebruik van Windows 10-handleidingen

Nieuwe trucjes

U kunt het formaat van het consolevenster nu gemakkelijker wijzigen, gewoon door slepen en neerzetten - geen gedoe meer met console-buffergrootte-instellingen (hoewel u nog steeds kunt, als u dat liever hebt).

Word-wrap betekent dat tekst niet van het scherm verdwijnt, waardoor je horizontaal scrollt om bijzonder lange tekstregels te lezen. U kunt nu eenvoudig delen van de console-uitvoer selecteren met uw muis en deze kopiëren naar het klembord met slechts één klik (of, meer precies, een klik met de rechtermuisknop).

Er zijn zelfs handige nieuwe toetsencombinaties voor tekstselectie, waarmee u de dingen verder kunt versnellen. Maar zelfs zonder deze functies blijft de opdrachtprompt een krachtig en vitaal hulpmiddel in de wapenkamer van elke zichzelf respecterende pc-gebruiker. Dus waarom laat Linux het leuk hebben met zijn Terminal, wanneer u uw computer ook wat command-line aandacht kunt geven in Windows?

Doe met ons mee als we de opdrachtprompt ontleden en onthullen hoe we deze het best kunnen gebruiken.

System File Checker

Een van de bekendste Command Prompt-hulpmiddelen is System File Checker (SFC), en de meeste kennen dat typen sfc / scannow zou in theorie corrupte systeembestanden moeten detecteren en vervangen door werkende back-ups. Maar het is niet altijd succesvol - als u een bericht krijgt dat Windows Resource Protection de gevonden bestanden niet kon herstellen, probeer dan het volgende.

Eerst genereert u een tekstbestand met de vereiste informatie om de bestanden op te sporen die SFC niet kon herstellen:

findstr / c: "[SR]"% windir% \ Logs \ CBS \ CBS.log "% userprofi le% \ Desktop \ sfcdetails.txt"

Open nu het bestand sfcdetails.txt - dit is een gefilterde weergave van de CBS.log, die alleen de bestanden bevat die SFC niet kon herstellen. Identificeer de corrupte bestanden en bron werkende versies van een andere pc met dezelfde versie van Windows. Geef nu de volgende opdrachten voor elk beschadigd bestand, waarbij het pad wordt vervangen door het pad van het bestand (zoals C: \ Windows \ System32) en corruptbestand met de volledige bestandsnaam (jscript.dll):

takeown / f path \ corruptfile icacls path \ corruptfile /

TOELEVERANCIERS: F

Kopieer het bestand dat u van de andere pc hebt overgebracht naar dezelfde map en overschrijf wanneer u daarom wordt gevraagd:

kopieer bronpad \ bronbestand

pad \ corruptbestand

Voer SFC opnieuw uit, wat nu moet verifiëren dat er geen corrupte bestanden zijn. Raadpleeg voor meer informatie de ondersteuningspagina van Microsoft over dit onderwerp.

Pas de opdrachtprompt aan

Voordat u te diep in het hulpprogramma Command Prompt graaft, moet u ervoor zorgen dat u de tijd neemt om het uiterlijk aan uw persoonlijk comfort aan te passen.

Om dit te doen, klik met de rechtermuisknop op het pictogram Opdrachtprompt op de menubalk en kies 'Eigenschappen'. U ziet opties verdeeld over vier tabbladen: 'Lettertype' bepaalt het teksttype, de tekstgrootte en de stijl, terwijl u met 'Kleuren' de achtergrond- en tekstkleuren kunt wijzigen en het venster semi-transparant kunt maken.

Op het tabblad 'Indeling' kunt u de venstergrootte instellen in lijnen (hoogte) en teksttekens (breedte), terwijl de Hoogte schermbuffergrootte aangeeft hoeveel lijnen u kunt doorbladeren. De standaardgrootte moet voldoende zijn. Zorg ervoor dat u de optie 'Wikkel tekstuitvoer op formaat wijzigen' aanvinkt.

Het hoofdtabblad - 'Opties' - stelt u in staat om de opdrachtbuffer te tweaken (dit is in feite uw opdracht 'geschiedenis', en u kunt door vorige opdrachten bladeren met behulp van de cursortoets omhoog). U kunt ook de muiscursor wijzigen, plus verschillende functies in- of uitschakelen, waarvan vele nieuw zijn voor Windows 10, zoals de mogelijkheid om geselecteerde tekst te kopiëren en te plakken met behulp van het toetsenbord ('Ctrl-snelkoppelingen inschakelen').

Als je resoluut old-school bent en van dingen houdt zoals ze zijn, kun je 'Gebruik oude console' aanvinken en zonder deze functie-verbeteringen doen, maar in de meeste gevallen raden we aan om het goed alleen te laten.