De manier waarop Windows omgaat met software is verre van perfect. Telkens wanneer u een programma installeert, zijn stukjes ervan verspreid over uw systeem en is het eindresultaat een langzamere pc.

Je bent dit waarschijnlijk tegengekomen; na een jaar voelen pc's zich verstopt en traag. De onderdelen binnenin zijn niet noodzakelijkerwijs verslechterd - ze zijn nog steeds zo capabel als de dag dat je de pc kocht - het is jouw software die de schuld krijgt. Dit geldt zelfs voor programma's die je al hebt gedeïnstalleerd, waardoor je sporen achterlaat zoals zwerfvuil na een bijzonder fijne picknick.

Lees meer: ​​Logitech MX Craft

Het is dan ook niet verrassend dat de primaire methode om een ​​systeem te versnellen, is om het grondig te reinigen. Verwijder de artefacten van vorige programma's en u verwijdert de tijdverspilling van Windows op zoek naar dingen die het nooit zal vinden.

Maar er is meer aan een snel systeem dan een opgeruimde harde schijf. Er zijn veel subtiele tweaks die kunnen worden aangebracht in Windows zelf die leiden tot een geliktere ervaring.

We hebben de vijf beste tools uitgezocht om een ​​rommelige pc te versnellen door rommel op te ruimen en de instellingen met een minimum aan problemen te optimaliseren. Al deze programma's zijn beschikbaar in zowel gratis als premium-versies. De gratis edities zijn typisch lichtgewicht zaken die zich richten op het opruimen van tijdelijke bestanden en cookies, terwijl hun betalende tegenhangers beschikken over krachtige extra's zoals malware-bescherming en geplande schoonmaak. De keuze is aan jou.

1. IObit Advanced SystemCare

Vergroot de snelheid en beveiliging van uw pc met slechts een paar klikken

Uitgebreide toolkitScan resultaten duidelijk gelabeldSecurity toolkitBetaalbare premium editie

IObit Advanced SystemCare heeft een tweeledige aanpak, gericht op zowel algemene pc-rommel als beveiligingsbedreigingen.

De gratis versie van de software behandelt de grondbeginselen, met snel systeemscannen, één klik bescherming tegen hacking, prestatiebewaking en de mogelijkheid om de gezichten van potentiële indringers automatisch te vangen met FaceID.

Dit zijn allemaal uitstekende hulpmiddelen - goed ontworpen en eenvoudig te gebruiken - maar om de volledige voordelen te benutten, moet u investeren in de premiumeditie van de software. IObit Advanced SystemCare Pro is een van de meest betaalbare opschoonprogramma's die er zijn. Een licentie van een jaar kost US $ 23,99 / £ 17,71 AU / $ 30,64 en brengt een aantal extra functies met zich mee, zoals opstartoptimalisatie, automatische updates en prestatiebewaking.

Voor slechts een beetje meer gooit Advanced SystemCare Ultimate een volledige beveiligingssuite in om uw pc te beschermen tegen malware en virussen. Het omvat bescherming tegen ransomware die ongeoorloofde bestandswijzigingen in realtime detecteert en blokkeert voordat uw gegevens kunnen worden gecodeerd - zelfs als het een nieuw type bedreiging is dat nog nooit eerder is aangetroffen.

Sommige tools van IObit Advanced SystemCare hebben een verwaarloosbaar effect op de systeemprestaties, tenzij u er echt aan voorbij vaart, maar de diepe scans zullen veel potentiële verbeteringen opleveren die een tastbaar verschil kunnen maken voor de systeemprestaties. We stellen vooral de duidelijke etikettering van scanresultaten op prijs, zodat gebruikers een weloverwogen beslissing kunnen nemen over wat ze moeten bewaren en weggooien.

  • IObit Advanced SystemCare beoordeling
  • Download of koop IObit Advanced SystemCare

2. Ashampoo WinOptimizer

Loopt je door het proces van het versnellen van je pc

Snelle systeemscans Gedetailleerde scanresultaten Betaalbare premium-editie Geen anti-malwaretools

Ashampoo WinOptimizer (zo genoemd omdat het uw pc reinigt als een shampoo) is een van de meest toegankelijke hulpmiddelen om uw pc te versnellen en is een uitstekende keuze als u nog nooit eerder een systeem voor systeemoptimalisatie hebt gebruikt.

Klik op 'Zoekopdracht starten' en scant uw schijven op mogelijke problemen en splitst de resultaten in drie categorieën: opruimen (ongewenste bestanden), optimaliseren (internetinstellingen) en beveiligen (geschiedenis en logboeken). U kunt deze allemaal met een enkele klik repareren of op de knop 'Details' klikken voor meer informatie.

Dit is waar Ashampoo WinOptimizer echt schittert. In plaats van u alleen een ondoordringbare lijst met bestandsnamen voor te leggen, wordt elk probleem afzonderlijk behandeld en krijgt u een korte beschrijving, uitleg over hoe dit van invloed kan zijn op de prestaties van uw pc en een aanbevolen manier van handelen. Het is verfrissend om een ​​interface te zien die zo zorgvuldig is ontworpen dat de toegankelijkheid in het achterhoofd is.

Er is ook de gebruikelijke bundel van hulpprogramma's voor defragmenteren, de-installeren en opstarten van beheer (gegroepeerd onder het tabblad 'Modules'), maar de belangrijkste scanner is waar deze software echt schittert.

Op het moment van schrijven wordt de premium Ashampoo WinOptimizer 15 verdisconteerd tot US $ 9,99 / £ 8,74 / AU $ 17,49 voor een licentie van één jaar voor één pc. Dit omvat een extra game-booster, snellere scans, Windows 10-privacycontroles en een wizard voor het afstemmen van SSD's.

  • Download of koop Ashampoo WinOptimizer

3. Iolo-systeemmonteur

De gratis versie is solide, maar de premium-versie schittert echt

Snelle en diepe scansGedetailleerde scanresultatenPro-versie beschermt tegen malwareKostige premium-editie

Of je nu kiest voor de gratis of premium editie, Iolo System Mechanic is een van de beste tools voor het versnellen van je pc en het opruimen van ongewenste bestanden.

System Mechanic biedt twee soorten scan: snel en diep. De eerste optie identificeert de meest voorkomende problemen (inclusief tijdelijke bestanden, browsergeschiedenis en registervermeldingen). De Diepte-scan gaat verder en heeft de potentie om meer resultaten op te leveren, maar duurt enkele minuten. Uw resultaten kunnen verschillen, maar in onze ervaring hebben beide een vergelijkbaar aantal problemen opgeleverd.

Als u op de link 'Details' klikt, vindt u veel informatie over de geïdentificeerde problemen en waarom u ze misschien wilt verwijderen, hoewel het niet zo eenvoudig is als Ashampoo Winoptimizer.

Iolo System Mechanic Professional is hier de duurste van de pc-versnellingshulpprogramma's, voor 69,95 dollar / £ 69,32 voor een licentie van een jaar, hoewel dat alle pc's in uw huis omvat in plaats van slechts één. Het is ook veel meer dan alleen een systeemoptimalisatie; het omvat dual-engine malwarebescherming, gegevensherstel, veilige verwijdering van bestanden en nog veel meer extra's.

Als u overweegt een anti-malwaretool te kopen om uw antivirus aan te vullen, is het de moeite waard om Iolo System Mechanic aan uw shortlist toe te voegen.

Houd er rekening mee dat u tijdens de registratie om een ​​e-mailadres moet worden gevraagd, maar Iolo deelt dit niet met derden.

  • Iolo System Mechanic review
  • Download of koop Iolo System Mechanic

4. Piriform CCleaner

Diepe scans, maar er wordt aangenomen dat sommige kennis de resultaten interpreteert

Grondige scans De resultaten zijn goed georganiseerd. Bestandsbeschrijvingen kunnen duidelijker zijn

Piriform CCleaner is ongelofelijk grondig en scant elk restje van je harde schijf of SSD op onnodige bestanden die het kunnen vertragen. In tegenstelling tot sommige systeemversnellingshulpmiddelen is het echter nooit overweldigend. Zoekresultaten zijn ingedeeld in redelijke categorieën (zoals tijdelijke bestanden die zijn gekoppeld aan webbrowsers en vensters die zijn gerelateerd aan Windows) en bestanden die u mogelijk wilt behouden, zijn standaard uitgeschakeld.

CCleaner biedt geen beschrijving van alle bestandstypen voordat ze worden aangeboden om ze te verwijderen, maar als je een van de bestanden selecteert onder de kop 'Geavanceerd', zal het je vertellen waarom je twee keer moet nadenken voordat je ze verwijdert. Het zou mooi zijn als alle annotaties in zo'n eenvoudig Engels zouden zijn, maar we waarderen de inspanning.

CCleaners registerscanner is fantastisch; de meeste systeemversnellingshulpmiddelen geven u slechts één klik, maar CCleaner laat u kiezen naar welke soorten gegevens u wilt zoeken. Dit is ideaal als u problemen ondervindt met iets specifieks (als u een programma niet opnieuw kunt installeren vanwege een item dat is overgebleven nadat u het bijvoorbeeld hebt verwijderd).

U krijgt ook de gebruikelijke hulpprogramma's voor defragmenteren, schijven wissen en systeemherstel, hoewel deze allemaal eenvoudig toegankelijk zijn via het configuratiescherm van Windows 10.

Wanneer u CCleaner Free installeert, wordt u ook een download van Avast Free Antivirus aangeboden. Het is een van de beste gratis antivirus-apps die er zijn en het is zeker een bezoekje waard als je op zoek bent naar een nieuwe beveiligingssuite, maar anders moet je het vinkje verwijderen voordat je doorgaat.

Een CCleaner Pro-licentie kost US $ 24,95 / £ 19,95 / AU $ 29,95 en biedt handige real-time monitoring, geplande opschoning, automatische updates en premiumondersteuning. De gratis cleaner is uitstekend, maar de Pro-versie zal op de lange termijn tijd en moeite besparen.

  • Piriform CCleaner review
  • Koop of download Piriform CCleaner

5. Glary-hulpprogramma's

Snelle scans, maar we geven de voorkeur aan meer details over de resultaten

Snelle scansAutomatische updatesSommige vreemde terminologieScanresultaten ontbreken beschrijvingen

Zowel de gratis als de premium-versie van Glary Utilities beloven je pc tot acht keer sneller te maken. De belangrijkste attractie is de opruimactie met één muisklik, maar er is ook een bundel extra's, waaronder een schijfruimte-analysator, procesbeheer en een contextmenumanager (een ongewone maar welkome toevoeging).

Glary Utilities biedt ook een handige schatting van de opstarttijd van uw pc en de gratis versie bevat automatische updates - een tijdbesparende functie waarvoor u normaal gesproken moet betalen.

De onderhoudsoptie met één klik controleert op alle gebruikelijke systeemafval, inclusief gebroken en ontbrekende registervermeldingen en tijdelijke bestanden. Sommige van de beschrijvingen zijn een beetje vreemd. De tool voor het opschonen van geschiedenis wordt bijvoorbeeld vermeld als Tracks Eraser - een vreemde term die u nergens anders tegenkomt. Als Glary Utilities problemen met hen vindt, kunt u klikken op 'details weergeven' om erachter te komen wat ze zijn, anders blijven ze een mysterie.

Wat betreft de scanresultaten willen we graag meer informatie over wat elk geïdentificeerd probleem eigenlijk is in plaats van alleen een lijst met bestandsnamen en locaties, zodat gebruikers een weloverwogen keuze kunnen maken over wat ze moeten bewaren.

Een eenjarige Glary Utilities Pro-licentie kost gewoonlijk US $ 39,95 / £ 38,84 / AU $ 67,13, maar houd speciale aanbiedingen in het oog - vooral rond vakantieperioden.

Eén woord van waarschuwing: wanneer je de gratis versie van Glary Utilities installeert, krijg je een optie om een ​​bureaubladicoon toe te voegen voor Maiagames - een ontwikkelaar van gratis puzzel- en avonturenspellen. Het aanvinkhokje is standaard uitgeschakeld, maar het is de moeite waard op te letten als je extra's wilt vermijden.